Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
31.1.2014 / Landsbygdens Folk
Afrikansk svinpest nådde EU
Litauens regering planerade på måndagen att utlösa nödtillstånd i de regioner som angränsar till Vitryssland. Experter misstänker att de insjuknade vildsvinen har strövat över gränsen från Vitryssland.
Alla vildsvin som fälls i närheten av den polska gränsen kommer att destrueras om det visar sig att de bär på smittan. Litauen har också infört ett tillfälligt förbud mot transporter av levande grisar från riskområdena för att förhindra att infektionen sprider sig.
Litauens inrikesminister Dailis Alfonsas Barakauskas uppgav också att regeringen kommer att be EU om ekonomiskt stöd för att finansiera vildsvinsstängsel längs landets gränser till Vitryssland.
Ryssland beslöt omedelbart om ett importförbud för griskött, grisprodukter och levande grisar från Litauen. Ett motsvarande förbud infördes av Vitryssland, som ingår i en tullunion med Ryssland. Dessutom har konsultationer inletts med samtliga länder i tullunionen samt EU om skyddsåtgärder för att förhindra spridningen av svinpesten.
Den afrikanska svinpesten fortsätter samtidigt att hota grisproduktionen i Ryssland. Den internationella djurhälsoorganisationen OIE rapporterade nyligen om svinpest i en liten besättning i Oblast Volgograd. Fyra döda tamgrisar påträffades.
Sedan år 2007 har OIE registrerat sammanlagt 367 utbrott av afrikansk svinpest i Ryssland. Experter misstänker att antalet är betydligt större mot bakgrunden av informationer från den ryska veterinärmyndigheten Rosselkhoznadzor.
År 2012 anmälde Ryssland 65 utbrott av svinpest till OIE och 69 fall år 2013. Samtidigt rapporterade Rosselkhoznadzor 121 fall år 2012 och 186 fall för 2013. Enligt Rosselkhoznadzor steg antalet fall av afrikansk svinpest till rekordnivå år 2013.
De ryska grisproducenterna anser att landets lagstiftning är alltför liberal med hänsyn till det allvarliga läget. De kräver ett utvidgat registreringstvång som också skulle gälla privata grisbönder.
Också i EU växer oron med anledningen av den snabba spridningen av epidemin i Ryssland. En betydande del av de nya svinpestutbrotten har registrerats i de europeiska delarna av Ryssland.
Litauen är det första EU-landet som drabbas av afrikansk svinpest. EU-kommissionen beslöt på tisdagen om skyddsåtgärder i de berörda regionerna. Nu ökar oron för en spridning till andra EU-länder, framför allt till Polen och Tyskland.
I Europa smittar sjukdomen vanligen via luftvägarna och munnen, då djuren kommer i direkt eller indirekt kontakt med svin som är smittade, eller via foder som är kontaminerat med virus.
Vildsvin i Afrika kan bära på viruset och överföra smittan till svin utan att själva insjukna. Europeiska vildsvin insjuknar däremot med typiska symtom. Afrikansk svinpest kan också spridas via indirekt kontakt med kontaminerat material samt via insekter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab