Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
24.1.2014 / SLC
ANM: Finländarna ser ljust på landsbygdens framtid
Finländarna ser landsbygden som ett dynamiskt område, där det finns möjlighet att utveckla nya slags tjänster och näringar och samtidigt njuta av naturens frid och andra ingredienser i ett gott liv, framgår det av barometern Landsbygd 2014, som publicerades av arbets- och näringsministeriet den 23 januari 2014.

Landsbygden har en viktig roll i finländarnas liv nu och i framtiden. Olika svarandegrupper anser att landsbygdens betydelse för Finland till och med kommer att öka i framtiden.

På landsbygden ser man potential för utveckling av många nuvarande och nya affärsmöjligheter. Speciellt ser man att möjligheterna för produktion av förnybar energi, närproducerad mat och därtill relaterade tjänster samt upplevelse- och rekreationstjänster kraftigt kommer att förbättras. Landsbygden betraktas som en bra miljö också för innovativ företagsamhet.

Finländarnas föreställning om landsbygden är mycket positiv. Landsbygden förknippas starkt med natur, äkthet och ett gott liv. Även en miljövänlig livsstil förknippas med landsbygden. Däremot associerar man inte negativa företeelser, såsom stress och att vara en belastning för samhällsekonomin, med landsbygden. Landsbygd och städer anses komplettera varandra.

Turism, bioekonomi, energiproduktion och gruvindustri ger landsbygden arbete

I Landsbygdsöversikt 2014 förutsägs det att man i landsbygdsområden i fortsättningen kommer att producera allt fler varor och tjänster kring t.ex. turism, bioekonomi, energiproduktion och gruvindustri. De ger också landsbygden fler arbetstillfällen. Inom privata tjänster och förädling uppstår nya företag.

Inom jordbruket minskar antalet gårdar fortsättningsvis, men den totala sysselsättningsförmågan inom jordbruket minskar inte i samma takt.

De ökade livsmedelsskandalerna i multinationella produktionskedjor samt en hållbar utveckling, lokala aspekter och livsmedelssäkerhet ökar efterfrågan på närproducerad mat.

De knappa förnybara naturresurserna sätter fart på utvecklingen inom grön ekonomi och bioekonomi.  Bioekonomin ställer landsbygdsområdena i fokus för nya innovationer.

Serviceproduktion på landsbygden kräver nya lösningar

Avstånden till de ställen som tillhandahåller offentlig service och annan service har blivit längre på landsbygden. En framtidsutsikt är att ordnande av service på eget initiativ och elektroniska tjänster ska ge nya lösningar på upplevda problem.

I översikten förutsägs det att lokala föreningar på landsbygden kommer att sörja för ordnandet av bl.a. samåkning och samtransporter.  För ordnandet av service på eget initiativ bildas andelslag och företag.   

I serviceurvalet blir det vanligt med hybridtjänster, där en del av åtgärderna i samband med tjänsterna sköts ansikte mot ansikte och en del via nätet i form av elektroniska tjänster. Tjänsterna produceras i samarbete mellan den privata, offentliga och tredje sektorn.

Boende på landsbygden lockar, men samtidigt har folkmängden på landsbygden minskat

Att bo på landsbygden anses lockande och det har efterfrågan. Var tredje som svarade på barometern skulle vilja bo stadigvarande på landsbygden, men för närvarande förverkligas det endast för en femtedel. Samtidigt har befolkningen på landsbygden dock minskat.

I landsbygdsöversikten förutsägs det att landsbygdsområdena i allt större utsträckning kommer att bli"landsbygd för boende", dvs. så att största delen av dem som bor på landsbygden arbetar på annat håll.  Speciellt i städernas kransområden och i andra landsbygdsområden i närheten av städerna är denna utveckling framträdande.   

Vad är landsbygdsöversikten och landsbygdsbarometern?

Den landsbygdsöversikt som publiceras av arbets- och näringsministeriet och landsbygdspolitiska samarbetsgruppen (YTR) ger ett tvärsnitt av den finländska landsbygdens situation, förutsäger den kommande utvecklingen i landsbygdsområdena samt beskriver landsbygdspolitiken som helhet. I översikten analyseras statistikmaterial samt resultaten av en enkät med permanenta invånare på landsbygden och av workshoppar som genomförts med experter på landsbygdsfrågor.

Publikationen kan läsas på arbets- och näringsministeriets webbplats på adressen www.tem.fi/julkaisut (på finska)

Landsbygdsbarometern kompletterar det informationspaket som ingår i landsbygdsöversikten med finländarnas åsikter om landsbygdens betydelse. Barometern är en fortsättning på barometern Landmärken som åren 2009 och 2011 genomfördes av Sitra i programmet Landmärken.

Resultaten av barometern Landsbygd 2014 kan läsas på arbets- och näringsministeriets webbplats på adressen www.tem.fi/maaseutu

Ytterligare upplysningar:
landsbygdsöverinspektör Hanna-Mari Kuhmonen, ANM, tfn 029 504 7008
forskare Jouni Ponnikas, Kajana universitetscenter, AIKOPA tfn 040 574 0804 (Landsbygdsöversikt 2014)
forskningschef Juho Rahkonen, Taloustutkimus Oy, tfn 050 375 9008 (barometern Landsbygd 2014)
forskningsdirektör Pauliina Aho, Taloustutkimus Oy, tfn 040 588 4472 (barometern Landsbygd 2014) 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab