Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
24.1.2014 / Landsbygdens Folk
Tukes bereder undantagstillstånd för betat rybs- och rapsutsäde
Tukes baserar bland annat sitt beslut på de preliminära undersökningsresultat som forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT och livsmedelssäkerhetsverket Evira har kommit fram till. På basen av dem har användningen av betningsmedel som innehåller neonikotinoider inte förorsakat direkt men för bina.
De preliminära resultaten visar att det inte finns ett samband mellan betning av utsäde och bisamhällenas utveckling. Också de uppmätta resthalterna av bekämpningsmedel har varit mycket låga och under riskgränserna.
Dessutom skulle ett negativt beslut försätta de finländska rybs- och rapsodlarna i en ojämlik situation enligt gruppchef Kaija Kallio-Mannila vid Tukes.
I Europa sår man oljeväxter redan på hösten, och senaste höst var det ännu tillåtet att beta utsädet med de aktuella växtskyddsmedlen. Förbudet trädde i kraft i början av december, medan man i Finland sår största delen av oljeväxterna först på våren.
- Det finns sannolikhet för allvarliga skador av jordloppa, ifall man inte använder betningsmedel, säger Kaija Kallio-Mannila i ett pressmeddelande från Tukes.
Beslutet kommer att gälla utsäde som redan betats. Tukes ämnar inte ge lov för betning av nytt utsäde, eftersom det för tillfället finns en stor mängd färdigt betat sådant. Dessutom är EU-kommissionens förbud i kraft.
Kommissionen beslöt i fjol våras att förbjuda preparat med neonikotinoiderna imidakloprid, thiamethoxam och klotianidin som betningsmedel på utsäde för växter som lockar bin till sig. Sådana är rybs och raps.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab