Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
24.1.2014 / Landsbygdens Folk
Inget uttryckligt samband mellan betningsmedel och bin
Enligt de preliminära resultaten är neonikotinoiderna inte skadliga för bin. Forskarna har inte funnit några samband mellan betning av utsäde och bisamhällenas utveckling. De uppmätta resthalterna har varit mycket låga och befinner sig klart under riskgränserna.
Växtskyddsmedel som innehåller neonikotinoider används i konventionell odling av rybs och raps för betning av utsäde för att bekämpa skadegörare i plantstadiet. Substanserna används också i besprutning, främst mot rapsbaggar före oljeväxternas blomning.
Den odlingsteknik som används i Finland skiljer sig från metoder som används i Mellaneuropa, där pneumatiska maskiner används för sådden. I Finland sker sådden med mekaniska maskiner som inte dammar lika mycket. Av denna orsak anses det vara särskilt viktigt att genomföra ett inhemskt forskningsprojekt. Då kan de särförhållanden som råder i Finland beaktas bättre, framhåller jord- och skogsbruksministeriet.
Det tvååriga Neomehi-projektet utreder bland annat hur neonikotinoiderna påverkar utvecklingen hos bisamhällen som används i pollineringssyfte. Studien mäter också resthalter av neonikotinoider i rybsgrödor, i binas föda och i honung.
Projektet ska också granska om bisamhällets placering nära rybsåkrar påverkar bidöd och bisjukdomar. För ändamålet används information från ett EU-koordinerat projekt där man följer med binas hälsotillstånd. I Finland har Evira ansvaret för projektet.
Bakgrunden till studien är EU-kommissionens beslut från i fjol att begränsa användningen av växtskyddsmedel som innehåller tre neonikotinoider. Kommissionen kommer att granska sitt beslut om två år och ska då beakta nya forskningsrön. Beslutet fattades av kommissionen då medlemsländerna var splittrade. Några entydiga bevis för substansernas skadlighet för bin har ännu inte framlagts.
Agrarkoncernerna Bayer Crop Science och Syngenta anser att EU-kommissionens beslut att begränsa användningen av neonikotinoider fattades på lösa grunder. Båda koncernerna låter EU-domstolen pröva beslutets riktighet.
Neonikotinoiderna började användas i Finland i början av 2000-talet. Bland betningsmedlen saknas ett gångbart alternativ. Förbudet mot användning av substanserna påverkar oljeväxternas odlingssäkerhet och väntas minska intresset för odlingen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab