Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
21.1.2014 / SLC
Mavi: Nu går det ännu smidigare att ansöka om stöd elektroniskt
E-tjänsterna för ansökan om jordbrukarstöd våren 2014 är ännu enklare och mer användarvänliga än tidigare. Webbtjänsten för jordbrukare, Vipu, har ett nytt användargränssnitt som är mer överskådligt än förut. Tjänsten har också fått nytt utseende. Vipurådgivaren, som ansetts vara nyttig, går lättare att hitta och man får ännu mer handledning i att ansöka om stöden. Till överskådligheten bidrar också att kartorna över basskiften kan ses genast när skiftet är valt.

Inloggningen i Viputjänsten sker via elektronisk identifiering med antingen bankkoder, mobilcertifikat eller HST-kort, dvs. elektroniskt personkort.

Åtkomsträttigheterna förnyades med blankett 455
I och med den uppdatering av uppgifterna om gårdsbruksenheter som utfördes i höstas har nu nästan alla primära odlare rättigheter till Viputjänsten. Åtkomsträttigheterna förnyades med blankett 455 som Landsbygdsverket skickade till alla jordbrukare. Med blanketten uppdaterade man också uppgifterna om gårdsbruksenheten och tilldelade den primära odlaren behörighet att sköta gårdens ärenden.

Om åtkomsträttigheter till Viputjänsten inte har sökts till den primära odlaren med blankett 455 går det fortfarande att uppdatera åtkomsträttigheterna med blankett 457. Med samma blankett kan jordbrukaren också annullera redan tilldelade åtkomsträttigheter. Om det inte är möjligt för jordbrukaren att identifiera sig elektroniskt och logga in i Viputjänsten, kan han eller hon bemyndiga en rådgivare att sköta sina ärenden genom att lämna in blankett 457 till verksamhetsstället för sitt samarbetsområde.
En användare av Viputjänsten kan ha antingen alla rättigheter att använda e-tjänsterna eller bläddringsrättigheter till tjänsten. Alla rättigheter ger användaren rätt att fylla i och skicka in en elektronisk ansökan. Att bläddra i uppgifterna om gårdsbruksenheten och uppdatera sina egna uppgifter är möjligt också med bläddringsrättigheter.

Inga stora förändringar i tidtabellen för elektronisk stödansökan
Bidrag per tacka och nationellt stöd för tackor kan våren 2014 sökas bara på pappersansökan. Det går inte att ansöka om dem elektroniskt, eftersom Mavi har satsat resurserna på att få den förnyade Viputjänsten klar tills den samlade stödansökan börjar. Avsikten är ändå att också stödet för tackor och andra mindre stöd ska kunna sökas elektroniskt framöver. Stöden för tackor kunde i fjol sökas elektroniskt för första gången. Då gjorde 304 gårdar upp stödansökan i Viputjänsten. När det gäller tidtabellen för elektronisk stödansökan blir det inga stora förändringar jämfört med våren 2013.

Ansökningstiderna för stöd som söks elektroniskt går ut följande datum:

Stöd för växthusproduktion 28.2.2014
Ändringsanmälan om stöd för växthusproduktion 30.9.2014
Förskott på nationella husdjursstöd 21.3.2014
Slutligt nationellt husdjursstöd för hästar och hongetter 30.4.2014
Samlad stödansökan 30.4.2014
Stöd för nötkreatur 30.4.2014
Anmälan om ändring av såningsarealer 16.6.2014
 

Ytterligare information från Landsbygdsverket:
Enhetschef för djur- och specialstöd
Vesa Perätalo
0295 31 2434,  040 560 1829
Systemspecialist
Piia Ylikoski
029531 2344, 040 814 5782
E-postadresser: fornamn.efternamn@mavi.fi
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab