Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.1.2014 / Landsbygdens Folk
Hormonkött är tabu i TTIP försäkrar EU-kommissionen
Kommissionen hänvisar också till liknande diskussioner i de sociala nätverken. Bland annat har den tyska aktionsgruppen Campact börjat samla internetadresser mot frihandelsavtalet med hänvisning till genmanipulation, hormonkött och klorhöns.
Enligt kommissionen är det på sin plats med ett sakligt förtydligande. I ett pressmeddelande understryker kommissionen att EU:s regler för konsumentskyddet en gång för alla inte står till diskussion i förhandlingarna.
Hormonbehandlat kött är förbjudet i EU. Ett frihandelsavtal gör det inte möjligt att bryta gällande lagar hur som helst, understryker kommissionen.
EU:s handelskommissionär Karel De Gucht från början har sagt ifrån att hormonbehandlat kött inte godtas i frihandelsavtalet, inskärper kommissionen. Konsumentskyddet är EU:s ledande princip i förhandlingarna och offras inte för handelsintressen.
Detta har varit EU:s linje i tidigare förhandlingar och kommer att vara det också i fortsättningen, underströk De Guchts pressinformatör John Clancy senaste torsdag. Ett handelsavtal ändrar ingenting. Bara regeringarna och parlamentet kan ändra lagar.
Som exempel tog Clancy motsvarande avtal med Kanada. Han framhöll att EU nyligen ingick ett frihandelsavtal med Kanada enligt samma principer. EU tillåter följaktligen ingen import av hormonkött från Kanada. Detsamma kommer också att gälla USA.
Oberoende av kommissionens försäkringar råder ett brett misstroende mot avtalet. Kritikerna varnar för bristande insyn i förhandlingarna. Många befarar att EU kan ingå förpliktelser som senare kan bli dyra för medlemsländerna.
Representanter för flera europeiska frivilligorganisationer möttes strax före julen för att samordna kritiken mot de pågående förhandlingarna. Bland annat pågår namninsamlingar på nätet mot det transatlantiska avtalet.
Ett av målen med handels- och investeringsavtalet TTIP är att införa kompatibla standarder i både EU och USA. Onödiga tullar och regler ska också avlägsnas för att underlätta den gränsöverskridande handeln.
EU:s och USA:s chefsförhandlare Ignatio Garcia Bercero och Daniel Mullaney har försäkrat att samordningen av bestämmelserna inte ska harmoniseras så att de försvagar eller skärper gällande standarder på vardera sidan av Atlanten. Enligt Garcia Bercero kommer avtalet att respektera de strängaste standarderna på områden som gäller konsumentskydd, miljö, hälsa och arbetarskydd.
Den tredje förhandlingsrundan på expertnivå har nyligen avslutats. Tjugo arbetsgrupper banade sig igenom problemen inom olika sektorer, bland dem också jordbruket. Arbetsgrupperna har bland annat inventerat marknadstillträde, särregler och förordningar.
Under följande förhandlingsrunda ska bestämmelsernas exakta innehåll formuleras. På dagordningen står också reglerna för livsmedelssäkerheten samt frågor med anknytning till djur- och växthälsa.
Parterna ska vidare diskutera tekniska handelshinder. Det handlar bland annat om tekniska specifikationer, produktsäkerhet samt procedurer för granskning och certifiering. Målet är att undvika dubbla standarder inom frihandelsområdet.
Utgångspunkten är att olika branscher har olika behov. I vissa branscher utgör standarder inga problem medan de i andra sektorer utgör stora problem. Avregleringar är däremot uteslutna, försäkrar Garcia Bercero.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab