|
17.1.2014 / Landsbygdens Folk
Vindkraft på åkermark leder knappast till stödförlust
Det finns vindkraftsbolag vars markarrendekontrakt med markägarna innebär att besittningsrätten övergår till arrendatorn. Det gäller även kontrakt om åkermark på vindupptagningsområden.
Det finns en risk för svårigheter med rätten till EU-stöd, eftersom stöden beviljas till den som har besittningsrätten till åkern. För att få stödet ska jordbrukaren med andra ord inneha besittningsrätten. Än så länge torde risken dock vara teoretisk.
- I princip borde vindkraftsbolagen inte arrendera själva markområdet, utan luftrummet när det gäller vindupptagningsområdet, säger inspektör Kirsi-Maria Heinonen vid landsbygdsverket.
I fall meningsskiljaktigheter uppstår, så ser man på vad det står i markarrendekontraktet. I fall kontraktet har en sådan formulering att besittningsrätten överförts till arrendatorn kan det bli svårt att ändra betydelsen till något annat.
- Troligtvis blir det dock ett konkret problem bara i ytterlighetsfall, understryker Kirsi-Maria Heinonen.
Det är i alla fall lönt att förebygga sådana situationer, till exempel genom en klausul om att arrendegivaren behåller besittningsrätten i den mån jordbruksstöden förutsätter det, eller motsvarande klausul. Det är dock svårt att komma med en formulering som håller i alla situationer.
- I Europa är någon form av kontrakt om vindupptagningsområdet allmän, och vi har åtminstone inte fått vetskap om att det skulle ha lett till problem med jordbruksstöden, säger Kirsi-Maria Heinonen vidare.
- Det oaktat är det säkert bättre att vara försiktig med nya avtal än att vara efterklok. Frågan kan som sagt bli konkret i ytterlighetsfall, om ens då.
Däremot kan jordbrukaren inte få stöd för den plats som vindmöllan står på, påpekar Kirsi-Maria Heinonen.
- Det handlar i alla fall om ett litet område. Men att vindupptagningsområdet används ska inte vara ett hinder för stöd, åtminstone inte som huvudregel.
- Vi kan lämna stödberättigad åkermark utanför avtalet om vindupptagningsområdet, i fall det uppstår diskussion, säger direktören för EPV energis utvecklings- och samhällsrelationer Sami Kuitunen.
EPV är bland de bolag som har gjort arrendeavtal om mark inom vindupptagningsområden för kommande vindmöllor.
- Vi känner till frågan, säger Sami Kuitunen vidare.
- Våra avtal är i alla fall frivilliga och de följer gängse modeller. I fall markägarna råkar ut för oförutsedda problem till exempel med jordbruksstöden försöker vi hitta en lösning. En sådan är till exempel att man helt enkelt lämnar stödberättigad åker utanför arrendeavtalet.
|
|