Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
17.1.2014 / Landsbygdens Folk
Miljöstöd, LFA-stöd och stöd för djurvälfärd kan förlängas med ett år
Fullmakterna i årets statsbudget medger inte att nya förbindelser om kompensationsbidrag (LFA-stöd), miljöstöd eller stöd för djurens välbefinnande ingås i år. När det gäller specialmiljöstöden kan man bara ingå nya förbindelser om ekologisk produktion samt om skötsel av våtmarker eller vårdbiotoper som ingås efter icke produktiva investeringar.
En jordbrukare som upphör med jordbruksproduktionen (inklusive besittningsöverföring av en hel gård) kan överföra förbindelsen till den nya jordbrukaren. Förbindelsen kan också överföras till flera jordbrukare i vissa fall som hänför sig till delning av en gård. Det gäller till exempel om gården delas på grund av arvskifte, generationsväxling, avvittring till följd av skilsmässa samt upplösning av en sammanslutning eller ett bolag. För att förbindelsen ska fortsätta gälla måste den åtminstone omfatta minimiarealen för en förbindelse.
Producentorganisationerna trycker på för en möjlighet att ingå nya förbindelser vid sådana generationsväxlingar där gården varit utarrenderad och arrendatorn fortsätter idka jordbruk på annan åker. I sådana fall gick det att ingå nya förbindelser 2012 och 2013, men nu inför i år förhåller sig statsmakten negativ med hänvisning till fullmakterna i statsbudgeten.
Förbindelser om LFA-stöd, miljöstöd och stöd för djurens välbefinnande som löper ut 2014 kan förlängas med ett år. Likaså kan avtal om specialstöd som upphör i år förlängas med ett år. I anslutning till detta har ett förslag om ändring av landsbygdsutvecklingsprogrammet, dit de här stöden hör, lämnats till kommissionen.
Detaljerna kring ansökningarna blir klara i och med att statsrådets förordning om miljöstöd och LFA-stöd och vissa andra stöd, det vill säga den så kallade ansökningsförordningen, utfärdas i början av våren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab