Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
10.1.2014 / Landsbygdens Folk
Grekland leder EU ett halvt år framåt
Något sammanbitet måste de grekiska toppolitikerna åtminstone tillfälligt lansera sin webbsida under den provisoriska adressen gr2014.eu. Det går förstås också. Det finns väl viktigare problem för ett ordförandeland.
Greklands egna prioriteringar för sitt ordförandeskap är tillväxt, sysselsättning och social sammanhållning. Detta sammanfaller med landets egna behov, enligt biträdande premiärminister och Pasok-ledaren Evangelos Venizelos.
- Jag vet att många tvivlar på oss. Men vi vill sköta vår uppgift med heder under de följande sex månaderna och lämna våra egna intressen åt sidan, lovar i sin tur ställföreträdande utrikesministern Dimitris Kourkoulas.
Den grekiska truppen är liten. År 2011 sysselsatte det polska ordförandeskapet dubbelt fler medarbetare. Vi kommer att genomföra det billigaste ordförandeskapet hittills, tillägger Kourkoulas.
Budgeten är endast 50 miljoner euro, med förhoppningen att en del av anslaget ska bli över. Grekerna aviserar ett "spartanskt" ordförandeskap. Ändå är ambitionerna höga. Grekland vill trumma igenom möjligast många projekt före Europavalet i maj.
Det är inga småsaker som väntar Grekland. Grekerna planerar fyra toppmöten och en lång rad ministermöten. Den viktigaste händelsen är Europavalet, där EU-medborgarna ska välja parlament, som i sin tur väljer nästa ordförande för EU-kommissionen.
Den europeiska bankunionen och en bättre integrering och kontroll i eurozonen är tunga frågor. Bara för ett par år sedan förutspådde åtskilliga ekonomer att Grekland skulle vara på väg ut ur eurozonen med buller och bång.
Frihandelsavtalet med USA aktualiseras på allvar under våren. Den ekonomiska tillväxtproblematiken i EU och skapandet av nya arbetsplatser hör dessvärre redan till de ständiga rutinuppgifterna för varje ordförandeland.
Aktuella frågor är också riktlinjerna för den förnyade invandrings- och flyktingspolitiken - särskilt viktiga för ett medelhavsland som Grekland. De grekiska politikerna vill fokusera problemen med olaglig invandring, tryggandet av gränser och Europas säkerhet.
På jordbruksområdet finns inte så många utmaningar - de stora framtidsfrågorna som CAP-reformen stökades undan förra året. Symtomatiskt är att Grekland har inhiberat årets första rådsmöte i januari för medlemsländernas jordbruksministrar.
Under Greklands överinseende regleras de praktiska detaljerna då jordbrukspaketet med sina övergångsregler börjar omsättas i praktiken. Men också på den punkten håller kommissionen de viktigaste trådarna i sin hand.
En av Greklands viktigaste uppgifter på jordbruksområdet blir beredningen av den nya EU-kampanjen för marknadsföring av jordbruksprodukter ute i världen och på hemmaplan. Det definitiva beslutet väntas ändå först under hösten.
Det nya frödirektivet har skickats för behandling till EU-institutionerna, men det mesta tyder på att förslaget fastnar i parlamentet. Därmed kan Greklands ordförandeskap inom det agrara området ytterligare spädas ut.
Det är inte första gången som ett krisland tar över EU-rodret. Mörka skyar blåste över Irland i början av landets ordförandeperiod våren 2013. Men Irland gjorde ett gott jobb, inte minst under de svåra förhandlingarna om CAP-reformen och långtidsbudgeten.
Enligt de ansvariga politikerna i Aten vill Grekland i juli överlämna den europeiska unionen i ett gott skick till följande EU-ordförandeland, som också lider av en svår politisk och ekonomisk turbulens - Italien.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab