Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
10.1.2014 / Landsbygdens Folk
Glyfosat uppfyller alla EU-kriterier för säkerhet
De senaste åren har glyfosat figurerat i olika larmrapporter och miljöorganisationen Greenpeace har krävt att substansen ska förbjudas. Glyfosat har bland annat kopplats ihop med fosterskador och farliga konsekvenser för grundvatten och miljön. Men den tyska myndigheten för konsumentskydd och livsmedelssäkerhet (BVL) ser ingen anledning att ifrågasätta den fortsatta användningen av glyfosat. Tyskarna ansvarar för den bedömning som ska ligga till grund för ett förnyat EU-tillstånd efter år 2015.
BVL anser att glyfosat fyller samtliga EU-kriterier. Därmed föreligger inga hinder för ett fortsatt tillstånd. Glyfosat utgör inget hot mot hälsan. Rapportörerna rekommenderar ändå en effektivare riskhantering för att skydda den biologiska mångfalden.
Utredningen beaktar alla de tidigare dokument som låg till grund för den förra bedömningen av glyfosat från år 2002. Dessutom ingår nyare studier som de ansökande företagen har lämnat in. Ett konsortium som består av 24 företag har därtill lämnat in en gemensam sammanställning av forskningsresultat. Därtill bidrar miljöorganisationer och andra instanser.
Enligt BVL ingår mer än ettusen bidrag om substansen glyfosat som grund för den förnyade bedömningen. Myndigheten har dessutom granskat samtliga studier om glyfosat som under de senaste åren har föranlett debatter i offentligheten och medierna.
Mot bakgrunden av nya studier och forskningsresultat fyller glyfosat de skärpta kraven för växtskyddsmedel som infördes i samband med EU-förordningen år 2011, skriver BVL i ett pressmeddelande. Forskarna har inte funnit några vetenskapligt underbyggda belägg som skulle tyda på risker för vare sig mutagena, cancerframkallande, reproduktionsstörande eller hormonstörande egenskaper.
Inga risker för hälsan kan påvisas under förutsättning att belastningen stannar under det fastställda gränsvärdet. Glyfosat ackumuleras inte i kroppen och klassificeras heller inte som långlivat, bioackumulerande eller toxiskt ämne (PBT). Risken för kontamination av grundvattnet är låg, eftersom substansen inte tenderar till infiltration i marken. Glyfosat uppvisar en låg toxicitet gentemot bin. Risken för bin kan betecknas som acceptabel.
Den enda reservationen gäller skyddet för den biologiska mångfalden. Enligt bedömningen medför glyfosat ingen omedelbar risk för varken fåglar, däggdjur eller insekter. Spridningen av glyfosat kan ändå bidra till att döda växter som är viktiga för fjärilar och vilda bin. Detta kan inskränka vissa fågelarters möjligheter att finna näring. Rapportörerna uppmanar därför kommissionen att koppla tillståndet till åtgärder som förhindrar sådana negativa effekter på den biologiska mångfalden.
Rapporten har överlåtits till Efsa som sannolikt kommer att offentliggöra texten redan inom januari månad. Samtidigt inleds en referentgranskning där experter från medlemsländerna och Efsa ställer bedömningen under kritisk lupp.
Rapporten kommer också att ställas ut för offentlig konsultation. Processen utmynnar i en slutrapport från Efsa, som kommer att ligga som grund för EU-kommissionens beslut om en förlängning av tillståndet. EU ska vara klar med sin genomgång år 2015.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab