Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
3.1.2014 / Landsbygdens Folk
Ekoförbundet missnöjt med nytt lagförslag
- Nog lyckas regeringen sätta stopp för den ekologiska odlingens tillväxtmålsättningar ifall lagen förverkligas i sin nuvarande form, dundrar Ekoförbundets ordförande Jukka Lassila.
Enligt förslaget till ny ekolag skall övervakningsmyndigheterna meddela om upptäckta lagöverträdelser till åklagaren. Övervakningsmyndigheterna ska också ha möjlighet till polisassistans, rätt att utföra husrannsakan vid misstanke om brott mot ekolagen samt även rätt att utföra andra granskningar i samband med ekoövervakningen.
- Den ökande byråkratin inom jordbruket har redan tänjt på odlarnas tålamod. Nu skulle man då dessutom börjar rota i hemmen med polisens hjälp och sedan sitta i tingsrätten. Nog sätter det ens rättsuppfattning på prov om ekobonden kan anses vara en så stor brottsling att man till och med kan utföra husrannsakan vid misstanke om överträdelser av ekodirektiven. För vanliga medborgare är ett sådant förfarande möjligt endast om man misstänks för ett brott som kan ge minst sex månaders fängelsestraff, säger Lassila.
Han menar att byråkrattänkandet där man tror att fler paragrafer och strängare kontroller är lösningen på alla problem i det här fallet helt har tappat sin verklighetsförankring. En ständigt ökande kontroll av producenter som följer miljövänliga produktionsmetoder hotar göra deras produktion omöjlig.
Finland är ett av fem EU-länder där ekoövervakningen sköts med myndighetskrafter; i de övriga använder man privat certifiering. Ekoförbundet anser att ett utvecklande av certifieringen skulle vara ett bättre alternativ också för Finland.
Förbundet anser det viktigt att konsumentens tilltro till ekologiska produkter bibehålls, men tror inte att en strängare övervakning leder till önskat resultat. De fel som uppdagas vid ekokontrollerna är överlag små, men följderna för producenterna kan redan nu vara oacceptabla.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab