Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
20.12.2013 / Landsbygdens Folk
Risken för överutbud på mjölk ökar på C-området
- Att avskaffa styrningsmekanismer är emellertid ett ensidigt beslut från ministeriet, säger Mikael Österberg.
Ministeriet har förhandlat med producentorganisationerna om utformningen av det kommande nationella mjölkstödet i norra Finland, men inte hörsammat kravet på styrningsmekanismer för att hålla produktionen under kontroll. Producentorganisationerna har föreslagit modeller som skulle utgå från nationella kvoter eller andra referenssystem för stödet.
- Det skulle ha garanterat så få förlorare som möjligt, anser Mikael Österberg.
Ministeriet motiverar sitt beslut med att mjölkproduktionen inte kommer att öka drastiskt: Man talar om att mjölkproduktionen "beräknas ha en stabil kurs".
- Det har jag svårt att tro eftersom C-områdets tak överskrids redan innevarande kvotår. Därför skulle det ha varit en bättre väg att vänta med slopandet av styrningsmekanismerna till ett senare skede, i fall det visar sig att de inte behövs, säger SLC:s mjölkansvarige.
- Nu tar ministeriet på sig ett stort ansvar för att trygga det nordliga literstödet då man ensidigt gått in för den här lösningen. Detta fastän producenterna ville vara med och ta ansvar för en stabil produktion på C-området.
I sitt pressmeddelande lovar ministeriet att noga följa med produktionen också framöver. "I fall det visar sig att utvecklingen börjar avvika kraftigt från den stabila kurs den nu beräknas ha kan mjölkproduktionens utveckling styras med administrativa metoder", heter det.
- Jag tvivlar ändå något på att vi har så stor nytta av det löftet, säger Mikael Österberg. Det blir helt säkert svårare att återgå till en styrning från statsmakten, när vi en gång gett avkall på en sådan.
Jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (saml) hänvisar i pressmeddelandet till utredningar som visar att det primära målet är att förbättra branschens konkurrenskraft på längre sikt.
- Införandet av stödrättigheter skulle försämra verksamhetsvillkoren för framtidens mjölkproducenter, eftersom begränsningarna i synnerhet skulle riktas mot de gårdar som investerar i produktionen. De aktiva mjölkproducenterna ska beredas möjlighet att utveckla sin produktion, och förvaltningen ska främja framför allt de unga producenternas situation. Stödrättigheter skulle medföra ytterligare byråkrati för jordbrukarna i ett läge där byråkratin i stället borde minskas, säger minister Koskinen.
Mikael Österberg håller delvis med också om det här resonemanget, men inte utan förbehåll:
- Det är naturligtvis viktigt att vi investerar i mjölkproduktionen, eftersom det hela tiden finns gårdar som lägger ner sin produktion. Vi ligger i alla fall ganska nära självförsörjningsgraden just nu. Efterfrågan på inhemsk mjölk borde stiga. Samma mängder måste alltid exporteras som vi importerar och det är svårare att påverka exportpriserna än priserna på hemmamarknaden. Därför är det också skäl för var och en att noggrant kartlägga alla risker, innan man beslutar sig för stora satsningar.
Att upprätthålla ett hyfsat mjölkpris i Finland förutsätter enligt Mikael Österberg en stabil produktion.
- Vi ska inte krympa, men vi måste ha bra koll på utvecklingen nu framöver. Det är också frågan om hur EU-kommissionen i längden ser på det nordliga literstödet. Principen är ju den att man inte kan betala stöd för en växande produktion. Samtidigt måste vi minnas att om priserna sjunker när sista kvotåret är slut våren 2015 så är betydelsen av det nordliga stödet desto större. Det finns antagligen de som som tycker att det är bra att slippa pålagor, men den nya verkligheten kan hastigt slå tillbaka. När efterfrågan är bra i Europa och producenterna uppmuntras att investera inför 2015, så kan vi plötsligt stå i en situation med överutbud.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab