|
5.12.2013 / Landsbygdens Folk
Producenter i EU och USA ifrågasätter frihandelsavtal
En tungviktare inom den amerikanska livsmedelssektorn aviserade nyligen sin skepsis mot förhandlingarna. Enligt John Brook från US Meat Export Federation är beredskapen till kompromisser låg på vardera sidan av Atlanten.
Brook är regionchef för den amerikanska exportorganisationen med ansvar för Europa, Ryssland, Mellanöstern och Afrika. Han delgav nyligen sina synpunkter vid ett seminarium om boskap och köttproduktion i Tyskland.
Brook beklagade att EU inte visar tillräcklig kompromissvilja för att släppa in amerikanska jordbruksprodukter som har producerats med hjälp av tillväxthormoner och genmodifierade organismer. Detta ökar risken för att jordbrukssektorn måste lyftas ut ur förhandlingarna. I så fall skulle frihandelsavtalet inte bli så heltäckande som planerat.
Enligt Brook kan de viktiga jordbruksdelstaterna i USA blockera ett avtal i kongressen om parterna inte når samförstånd för jordbrukssektorn. Detta skulle äventyra hela projektet och det förväntade uppsvinget för handeln.
Han påminde om att EU tog initiativet till frihandeln i en situation då den europeiska ekonomin på allvar började krisa. EU hoppas att den avreglerade handeln ska öka exporten av varor och skapa arbetsplatser.
USA-regeringen är av samma skäl angelägen om ett avtal. Men detta förutsätter att EU öppnar gränserna för nya teknologier som bland annat genmodifikation. GMO-tekniken accepteras i stora delar av världen, inskärpte Brook.
Det vore synd om frihandelsavtalet skulle spricka på grund av jordbruket. Å andra sidan erbjuder den ökande efterfrågan på världsmarknaden också alternativa exportmöjligheter för amerikanska producenter, tillade han.
Brook förtydligade att USA inte kommer att nöja sig med ett svagt förhandlingsresultat i nivå med EU:s frihandelsavtal med Kanada. USA går enligt Brook inte med på att avspisas med en årlig kvot på 60.000 ton griskött till EU-marknaden.
Samtidigt skärper de europeiska producenterna sina krav. Vid ett möte med agrarkommissionär Dacian Cioloș varnade Copa nyligen EU-kommissionen för nya eftergifter till USA inom jordbrukssektorn.
Copa-chefen Albert Jan Maat konstaterade att EU nyligen enades med Kanada om högre kvoter för nöt- och griskött. I de förestående förhandlingarna om motsvarande avtal med andra handelspartner får EU inte göra fler medgivanden.
Inom mjölksektorn måste EU ställa upp ambitiösare målsättningar för att trygga en bättre marknadstillgång´för europeiska produkter, sade Maat. Jordbruket får inte bli ett medel för EU att nå bättre exportmöjligheter inom andra områden.
De europeiska förhandlarna måste från början se till att motparten respekterar att tillväxthormoner är förbjudna i EU. De stränga normerna för produktion och kvalitet samt geografiska ursprungsbeteckningar ska likaså respekteras, sammanfattade Maat.
|
|