Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
5.12.2013 / Landsbygdens Folk
Industrin vill ha mera stärkelsepotatis
De politiska överenskommelserna på EU-nivå gör det möjligt att betala ungefär samma stöd för stärkelsepotatis åren 2014-2020 som idag. Ett orosmoment finns, och det är den kommande nitratförordningen som kan begränsa kvävegödsling på hösten: i vilka mängder kan fruktsaften, stärkelseproduktionens biprodukt, spridas ut på åkern på hösten?
Sektionens ordförande Hannu Heikola berättar att årets skörd var god, särskilt stärkelsehalten. Det finns också en större mängd sättpotatis i lager nu än tidigare år och kvaliteten på den verkar bra.
Den sammanlagda odlingsarealen i hela landet var 5.648 hektar. Industrin ser gärna att den ökar rejält, och vid behov är man beredd att höja produktionskapaciteten.
Årligen behandlar stärkelsefabrikerna i Finland cirka 200.000 ton stärkelsepotatis. Den största delen av potatisstärkelsen, ungefär 70 procent, används vid papperstillverkning. Trots sämre tider i pappersindustrin, har åtgången av potatisstärkelse varit konstant de senaste åren och potatis- och tapiokastärkelse importeras för att täcka hela behovet.
Resten av den inhemska potatisstärkelsen används inom livsmedelsindustrin, där åtgången ökat. På ekosidan finns bara ett tiotal producenter. Den största delen av ekopotatisstärkelsen går på export. Ekoodlingsarealen har de senaste åren tredubblats, och Finland är nu sannolikt världens näststörsta producent av ekopotatisstärkelse.
Odlingen är koncentrerad till trakterna kring fabrikerna på grund transportkostnaderna. De största arealerna finns alltså i Satakunda och Södra Österbotten.
Eftersom man på grund av växtskydd och växtföljd inte kan odla stärkelsepotatis enbart i närheten av fabrikerna, söker industrin nu nya odlare också lite längre bort. Ett förslag till erfarna stärkelsepotatisodlare med åkrar som borde vila från potatisodling är att tillfälligt byta åkrar till exempel med en spannmålsodlare.
- Stärkelsepotatisodling ger möjlighet till en mångsidigare odling. Det är en utmärkt förväxt till spannmål. Dessutom har priset på stärkelsepotatis varit jämnare än spannmålspriset, och priset är känt redan före sådden, säger Heikola.
Enligt stärkelsepotatissektionens uppgifter har täckningsbidraget varit dubbelt större för stärkelsepotatis än för spannmål.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab