|
22.11.2013 / Landsbygdens Folk
EU-länderna ska återbetala 330 miljoner till sockersektorn
Det handlar om drygt 295,5 miljoner euro jämte ränta. Enligt de senaste beräkningarna uppgår räntan till 50 miljoner euro minus ett avdrag på 10 miljoner euro som kommissionen redan har betalat ut.
De största beloppen kasseras in av de tyska sockerkoncernerna Nordzucker och Südzucker, som tillsammans kan räkna med 96 miljoner euro. Höga belopp tillfaller också sockerfabriker i Frankrike och Storbritannien.
Tvisten om produktionsavgifterna är en typisk EU-långkörare. De nationella jordbruksmyndigheterna hade årligen tagit in produktionsavgifter för B-socker från sockerbruk och betodlare. Avgifterna betalades därefter vidare till EU-kommissionen.
Produktionsavgifterna har använts för att finansiera den exportkostnad som EU tidigare hade då överskottet exporterades med bidrag. Avgifternas storlek fastställdes på grundval av en EU-förordning fram till och med regleringsåret 2005/2006.
Sockerbolagen har ifrågasatt principen för beräkningarna eftersom all export från EU inte hade skett med exportbidrag. Man anser att kommissionen överskattade behovet av produktionsbidrag, eftersom beräkningarna inte tog hänsyn till exporten utan bidrag.
Affären kom upp i dagen under det svenska EU-ordförandeskapet hösten 2009. Svenskarna räknade ut att sockerindustrin hade betalat 295 miljoner euro för mycket till EU och borde ha haft rätt att få pengarna tillbaka.
Till en början såg det bra ut för sockerproducenterna. En betryggande majoritet av 18 medlemsländer instämde i det svenska förslaget, men kommissionen var inte med på noterna.
Tjänstemännen i Bryssel taktikerade genom att spela ut medlemsländerna mot industrin. Man gjorde klart för medlemsländerna att de själva måste ta ansvaret för återbetalningarna eftersom kommissionens kassa var tom.
Detta avskräckte åtta medlemsländer som ryggade tillbaka inför tanken på återbetalningar. Den kvalificerade majoriteten sprack. I stället antogs kommissionens förslag på 10 miljoner euro, en skrattretande låg summa för industrin.
Sockerföretagen var missnöjda med beräkningsgrunderna och drog frågan inför EU-domstolen. De fick rätt. Domstolen ogiltigförklarade de gamla EU-förordningarna som låg till grund.
Domstolen beordrade kommissionen att återbetala de felaktiga avgifterna. Men kommissionen gav med sig först efter en förnyad process i EU-domstolen, som i september 2012 dömde kommissionen att betala 295 miljoner euro jämte ränta.
Det sammanlagda beloppet stiger till 340 miljoner euro. Därav ska medlemsländerna betala 330 miljoner euro eftersom kommissionen redan har betalat 10 miljoner euro. Sockerkoncernerna ska i sin tur vidarebefordra betodlarnas andel av beloppet.
|
|