Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
1.11.2013 / Landsbygdens Folk
Kyrkslättbönder upprörda över myndigheters planer
Om vi tar det från början: År 1995 fattade statsrådet beslut om att göra 156 områden i Finland till nationellt värdefulla landskap. Av dem finns 11 i Nyland. Områdena består främst av bebyggd kulturmiljö och odlingsmark. Nu har Miljöministeriet beslutat att områdena ska revideras och kompletteras och i somras gjordes en inventering i terrängen. Nylands förbund och NTM-centralen svarar för arbetet.
I Kyrkslätt är det Tavastfjärdens och Porkala udds odlings- och skärgårdslandskap som föreslås bli ett nytt område. Motiveringen lyder så här: "Jordbrukskulturen och skärgårdsnäringarna har tillsammans format landskapet. Det går tydligt att se hur landskapet rör sig från fastlandets stora åkerfält mot skärgårdshavet. Skärgårdsnaturen, täta bygrupper, krigstida konstruktioner, postvägen, rutter för sjöfart, och den för skärgården typiska villabebyggelsen gör området till ett kulturhistoriskt mångsidigt område. Området representerar en bebyggelse- och odlingstyp som är typisk för kusten."
I Västnyland föreslås också Bromarv och Tenala tas med på listan över kulturområden.
Vad innebär då benämningen nationellt värdefullt landskapsområde i praktiken? Det är svårt att få entydiga svar och det är det som oroar markägarna.
Enligt Kristiina Rinkinen innebär benämningen ingalunda byggförbud. Byggnadsarbeten och markanvändning kommer som tidigare kommer att styras av lagstiftning och planläggning.
- Det vore märkligt om man ville sätta stop för lantbruksnäringarna när det tvärtom är just de fina odlingsområdena som orsaken till att de valts ut, säger Rinkinen och tillägger att sådana områden också lättare beviljas landskapsstöd.
Det är i varje fall inte landskapsstödet som jordbrukarna på plats i Solåsa är intresserade av. De vill veta vilka konsekvenserna blir för deras näringsverksamhet. Vad händer om man vill bygga till eller sälja tomtmark? Ingen har några säkra svar.
- Om förslaget inte har några följder så vad är då vitsen med att göra upp det? undrar en av deltagarna och sätter därmed fingret på det som många undrar över. Finns det möjligen en dold agenda?
Rinkinen förklarar att det handlar om att bevara ett gammalt och värdefullt landskap och att man tvärtom vill skapa fortsatta förutsättningar för jordbruket.
- Du har säkert rent mjöl i påsen, men det finns alltid någon tjänsteman någonstans som tolkar sådana här saker på ett annorlunda sätt, säger Porkalabon Gustaf Åberg.
Han tar också upp farhågorna att en sådan här plan gör att vem som helst i framtiden kommer att kunna besvära sig mot beslut som berör området.
Han får flankstöd av Magnus Östberg:
- Vi som bor här behöver inte det här. Det är slöseri med skattemedel, suckar Östberg vars gård Storstubbans delvis ligger inom det utmärkta området.
Han är utled på alla bestämmelser som påverkar hans verksamhet som redan styrs både av Natura-programmet och av skogsfredning.
- Vårt gårdscentrum ligger ute på en åker. Vad händer om jag eller någon efter mig vill bygga en maskinhall på gården? undrar han och tillägger att det är ett vapen till för dem som vill sätta käppar i hjulen för jordbrukarna.
Riksdagsman Thomas Blomqvist som själv också berörs av dylika planer i Raseborg påpekar att situationen i Kyrkslätt inte går att jämföra med det övriga landet:
- Närheten till huvudstadsregionen gör att det finns ett helt annat tryck på byggnation i området.
SLC:s jurist Mikaela Strömberg-Schalin lyfter fram frågan om hur beteckningen värdefullt landskapsområde kan komma att påverka övrig lagstiftning.
- Hur kopplas den här saken ihop med miljöskyddslagen som nu revideras? undrar hon.
Igen en fråga som ingen tycks kunna svara på. Det att ingen person i denna stund sitter och planerar att sammanföra dessa två ger ju inga garantier för att så inte kan ske i framtiden.
Kommentarer till förslaget kunde ges under hela oktober, men eftersom ingen från Nylands förbund hade möjlighet att närvara vid informationsmötet före tisdagen den 29 oktober blev tiden i knappaste laget.
Rinkinen hänvisar till ekonomiska orsaker, men lovar att kommentarer på webben tas emot ända till den 3.11 så de som vill har ännu tid till söndag kväll att lämna kommenterare på Nylands förbunds webbsida.
Markägarna hade också möjlighet att efter informationsmötet underteckna en gemensam kommentar som motsätter sig förslaget på grund av oklarheterna kring följdverkningarna.
Responsen behandlas i november. Det slutliga förslaget läggs fram för statsrådet om ett par år, uppskattar Rinkinen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab