Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
25.10.2013 / Landsbygdens Folk
SLC kräver rättvis beskattning
- Att jordbrukets lönsamhet är trängd torde vara uppenbart även för de finländska politikerna. Tidigare regeringar har på allvar sökt lösningar för att genom beskattningen underlätta jordbrukets ekonomiska situation. Det gäller till exempel återbäringen till jordbruket och trädgårdsnäringen av accisen på bränsle och el, uppger SLC:s ordförande Holger Falck som exempel.
Den gemensamma jordbrukspolitiken i EU gör nationella inkomstlösningar för det finländska jordbruket allt svårare, det har denna höst igen visat. Beskattningen däremot är inte harmoniserad inom EU utan lyder under nationell lagstiftning.
- Men vad gör den sittande regeringen? Den har fattat beslut om sänkning av accisåterbäringen från början av nästa år. Nu föreslår dessutom finansministeriet försämringar både i beskattningen av räntan på andelskapitalet i producentandelslag och i värderingen av andelskapitalet i jordbrukets nettoförmögenhet, påpekar ordförande Falck.
SLC:s styrelse anser att inkomster från företagsverksamhet borde beskattas lika oberoende av företagsform. Från och med nästa år torde samfundsskatten sjunka till 20 procent, samtidigt som kapitalinkomstskatten är 30 procent och på den del som överstiger 40.000 euro 32 procent. Skillnaden i beskattningen av inkomster från företagsverksamhet hotar därmed att öka, speciellt för lantbrukets del som i huvudsak beskattas som förvärvs- och kapitalinkomst.
I gårdsbruksbeskattningen föreslår finansministeriet att avskrivningarna årligen skall vara jämnstora under den ekonomiska användningstiden i stället för nuvarande flexibla avskrivningar från restvärdet i beskattningen.
- SLC:s styrelse utgår ifrån att finansministeriets förslag korrigeras så att man inte dessutom genom ändringar i beskattningen ytterligare försämrar det inhemska jordbrukets verksamhetsförutsättningar, säger Holger Falck.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab