|
25.10.2013 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet lägger taket för biobränslen på is
Parlamentet har därmed stoppat EU:s helomvändning inom biobränslepolitiken från senaste år. Då bröt kommissionen sin tidigare linje att stöda alla biobränslen. I stället ska utvecklingen av alternativa, andra generationens biobränslen gynnas.
Det nya förslaget har haft det kärvt i EU-parlamentet. De ändrade stödreglerna stoppades senaste vecka i parlamentets miljöutskott. Utskottet bekräftade parlamentets ovilja att tilldela rapportören Corinne Lepage ett mandat för snabba förhandlingar med rådet.
Förslaget måste nu returneras till en andra läsning i parlamentet. På grund av det stundande Europavalet i maj, får proceduren sannolikt börja om från början hösten 2014. Ett definitivt beslut kan väntas tidigast år 2015.
För biobränslebranschen fortsätter det osäkra läget. I värsta fall kommer företagen att skjuta upp nya investeringar i den andra generationens biobränsleproduktion. I varje fall löper EU risken att halka efter Kina och USA i utvecklingen av biobränslen.
Enligt biobränslelobbyn The European Biodiesel Board kommer förseningen av lagförslaget att bestraffa en del av industrin, medan andra företag drar nytta av uppskovet.
Organisationens generalsekreterare Rafaello Garofalo påminner om att de flesta företag som framställer den första generationens biodiesel också planerar investeringar i den följande generationens teknologi.
Enligt Garofalo bekräftar beslutet i miljöutskottet att EU börjar tvivla på de tvära kasten i kommissionens biobränslepolitik. Han anser att kommissionen försöker driva igenom nya regler med förhastade och känsloladdade argument.
Kärnan i kommissionens förslag är ett nytt tak på fem procent för andelen biobränslen som utvinns av livsmedelsgrödor som raps och majs för att nå EU:s klimatmål. Motiveringen är ILUC-faktorerna om indirekt markanvändning. ILUC mäter biobränsleproduktionens indirekta klimatpåverkan då markanvändningen förändras.
Många frågor är fortfarande öppna i sammanhanget och forskarna är oeniga om beräkningsgrunderna. Ett tak på fem procent skulle medföra omedelbara konsekvenser för stöden till den första generationens biobränslen.
Till skillnad från EU-kommissionen pläderar parlamentet för att begränsa andelen första generationens biobränslen till sex procent. Rådet kommer antagligen att enas om sju procent som utgångsposition för fortsatta förhandlingar.
Kommissionens förslag att minska användningen av matgrödor för framställning av biobränslen splittrar EU. Sänkningen av taket kritiseras av branschens organisationer och jordbruket. Miljöorganisationerna kräver däremot ännu strängare begränsningar.
|
|