Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 22.11.2024
 Grattis Cecilia
18.10.2013 / Landsbygdens Folk
EU stramar åt köttmärkningen
Enligt ett inofficiellt förslag ska alla köttslag förses med ursprungsmärkning. Hittills har märkningsplikten inskränkts till nötkött, som måste gå att spåra fullständigt ända tillbaka till djurets födsel. Denna märkning infördes efter BSE-skandalen.
Kommissionen vill nu också införa obligatorisk märkning för kött från gris, fågel, får och getter. Men den märkningen blir inte lika ambitiös, om man får tro det förslag som har läckt ut i förtid. Enligt kommissionen blir det för dyrt att spåra alla slaktdjur genom hela kedjan.
Exakta uppgifter om slaktdjurets födelseort skulle förutsätta nya kontrollsystem på gårdarna. Kommissionen anser att det räcker att ange det land där djuret senast har fötts upp.
Som ursprungsland för grisar, får och getter räknas det land där djuret har vistats de sista två månaderna före slakten. För fjäderfä räcker det med en månad. Därtill ska märkningen ange landet där djuret har slaktats.
Ifall detta inte är möjligt för kött som kommer från länder utanför EU, duger markeringen att djuret har fötts upp utanför EU. Slaktlandet ska däremot alltid anges.
Malet och strimlat kött borde enligt kommissionen undantas från regeln för angivande av ursprungsland. Om djuren har vuxit upp i olika EU-länder ska det räcka med EU-märkning. Kött från länder utanför EU ska förses med ursprungsmärkningen "icke-EU".
Kommissionen vill dessutom undanta förädlade köttprodukter och färdigmat från en obligatorisk märkning av ursprungslandet. Motiveringen är att systemet skulle medföra orimligt höga kostnader för branschen.
Detta skulle radikalt förändra hela produktionskedjan med en nationalisering av kötthandeln som följd. Kommissionen befarar att byråkratin dessutom ökar för både industrin och myndigheter. Det kan resultera i högre konsumentpriser.
Den ansvariga kommissionären Tonio Borg har tidigare hävdat att ett sådant system inte hade stoppat distributionen av hästkött i färdigmat. Problemet var främmande ingredienser som ingen ursprungsmärkning skulle ha rått på.
Kommissionen kunde möjligen tänka sig en enklare märkning som endast informerar om färdigmaten är producerad inom eller utanför EU. Ett sådant system vore genomförbart, medger kommissionen.
Det nuvarande systemet med frivilliga ursprungsbeteckningar är däremot inte ändamålsenligt ur konsumenternas synpunkt, fastställer kommissionen.
Kommissionens nya märkningsplaner har redan kritiserats av flera organisationer inom jordbruket, handeln och konsumentskyddet. Kritikerna håller fast vid kravet på en detaljerad ursprungsmärkning.
Den europeiska konsumentorganisationen BEUC uppger att flera medlemsländer håller fast vid kravet på en ursprungsmärkning för färdigmat. Enligt en rapport kräver 70 procent av EU:s konsumenter klart besked varifrån maten kommer, tillägger BEUC. Det är meningen att kommissionen ska ta ett beslut om den nya köttmärkningen i december.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab