Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
4.10.2013 / Landsbygdens Folk
Syngenta: EU väntas förbjuda fler växtskyddsmedel
Den schweiziska agrarkoncernen Syngenta är på krigsstigen mot EU med anledning av förbudet mot neonikotinoider. Koncernen anser att kommissionens beslut saknar vetenskaplig grund och klubbades av på lösa grunder.
Tillsammans med Bayer Crop Science har Syngenta beslutit att föra ärendet till EU-domstolen, som ska avgöra om kommissionen har handlat rätt.
Jordbruket kan snart räkna med flera nya förbud, varnar Syngentas europachef John Rapp, som misstänker att kommissionen kommer att upprepa samma procedur med andra bekämpningsmedel.
Han hänvisar till ett EFSA-dokument om riktlinjer för riskbedömning av växtskyddsmedel med avseende på bin. Inom ramen för den pågående översynen av växtskyddsmedel föreslås ett system med gradvis riskbedömning.
Produkterna ska bedömas utgående från ett enkelt och kostnadseffektivt första steg till mer komplexa studier under fältförhållanden. Proceduren ska öka kunskapen om de effekter som neonikotinoider och andra bekämpningsmedel har på bin.
Men Parr befarar att bedömningen medför att fler produkter dras bort från marknaden utan orsak. Om besluten fattas enligt samma mönster som förbudet mot neonikotinoider, kan upp till 80 eller 90 procent av bekämpningsmedlen förbjudas.
Han varnar för att kommissionens metoder torpederar möjligheterna för Syngenta och andra företag att utveckla nya bekämpningsmedel.
Bedömningen måste bygga på vetenskap och förutsägbarhet. I annat fall blir det omöjligt för industrin att investera i nya produkter, varnar Parr.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab