|
4.10.2013 / Landsbygdens Folk
Blankett 455 har väckt förvirring bland bönder
Hittills har jordbrukarna fyllt i blankett 405 och blankett 101D om delaktiga i gården under vårvintern för att kunna få tillträde till Viputjänsten och fylla i ansökan elektroniskt. Nu är det alltså blankett 455 som gäller. I motsats till blanketterna 405 och 101D som fyllts i och undertecknats varje år ska uppgifterna i 455 i alla fall gälla tillsvidare och man anmäler bara ändringar i förhållandena. Man behöver alltså inte lämna in uppgifterna varje år.
En skillnad jämfört med tidigare är att blankett 455 inte lämnar rum för att direkt överlåta åtkomsträttigheterna till en rådgivare eller ett blankettombud. Nu frågar många om man faktiskt måste gå in i Viputjänsten själv för att kunna överlåta rätten att komma åt gårdens uppgifter till blankettombudet eller rådgivaren. På den frågan är svaret ja. Meningen är i alla fall att den som inte själv vill använda Viputjänsten ska klara sig med att gå in bara en gång och vid samma tillfälle kunna överlåta åtkomsträttigheterna.
Ur ifyllningsanvisningarna till blanketten framgår det också att från och med nästa år är det inte längre möjligt att logga in på Viputjänsten med hjälp av användarnamn, lösenord och en lista över nyckeltal, som man fått av kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. I framtiden duger endast nätbankskoder, mobilcertifikat och HST-kort.
Det är inte alla lantbrukare som är riktigt glada över det här. De är till exempel utan nätbankskoder för att det är någon familjemedlem som sköter bankärendena.
En av de främsta orsakerna till att nyckeltalslistorna försvinner är att det underlättar landsbygdskansliernas arbete. Man undviker den årliga karusellen med namnteckningar och överföringar av åtkomsträttigheter.
Å andra sidan så hade det kanske varit enklare för de jordbrukare som till exempel inte vill ha nätbankskoder att skaffa nyckeltalslistan från kommunen för att kunna överlåta åtkomsträttigheterna till någon annan.
Alla jordbrukare har inte dator, även om deras blankettombud fyller i den årliga stödansökan på Viputjänsten.
Enligt blanketten ska gården ha en primär odlare som ska få behörighet, alltså åtkomsträttigheter till Viputjänsten, samt rätt att underteckna alla pappersblanketter och handlingar om jordbruksstödet. Gårdens delägare måste utse den primära odlaren, det gäller också när gården är en juridisk person, till exempel en sammanslutning eller ett dödsbo. Den primära odlaren kan sedan efter det överföra åtkomsträtten på en tredje person, till exempel ett blankettombud.
De andra delaktiga måste besluta om de vill ge den primära odlaren behörighet, vilket alltså betyder åtkomsträttigheter till Viputjänsten och rätt att ensam underteckna alla blanketter och andra handlingar som rör stöden. Om man inte tilldelar den primära odlaren behörighet kan gården söka om stöd bara på pappersblanketter i framtiden.
Uppgifterna om delaktiga liknar mycket de uppgifter som man tidigare fyllt i på blankett 101D om delaktiga i gården. Blankett 101D har dock varit förhandsifylld när den skickats till jordbrukarna. Orsaken till att myndigheterna valt att inte fylla i uppgifterna på förhand i blankett 455 är att man vill vara säker på att uppgifter, som inte längre gäller, inte heller fortsätter att "hänga med".
Avsikten är i vilket fall som helst att alla som har någon juridisk anknytning till gården ska finnas i förteckningen över de delaktiga i gårdsbruksenheten. Det gäller också fall där makarna ingår som ägare på olika sätt, till exempel kan mannen vara den primära odlaren medan hustrun äger marken eller en del av den. Handlar det exempelvis om en arrenderad gård är det arrendatorn som äger gården, inte den som arrenderat ut den ...
I fall ett bolag eller ett andelslag driver gården ska alla delägarna vara med. Det gäller också om det finns flera bolag bland ägarna.
Alla fysiska personer som är antecknade som ägare till gården får bläddringsrättigheter till Viputjänsten. Det gäller också den primära odlaren, oberoende av om hon eller han är ägare eller inte.
Den primära odlaren måste underteckna blanketten oavsett om hon eller han är ägare eller ej. Också alla de delägare som är antecknade som andra delaktiga i gårdsbruksenheten måste underteckna blanketten.
Det finns en beskrivning av gårdens primära odlare på sidorna 2-3 och av andra delaktiga i gården på sidorna 5 -7 i blankettens ifyllningsanvisningar.
|
|