Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.9.2013 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen vill ha fler utredningar om Finlands stöd
Det här kom fram efter att Finland har överlagt med kommissionen om ett utkast till modell för nationellt stöd i framtiden till södra Finland. Det nuvarande 141-stödet löper ut vid årsskiftet, men man räknar med att kunna fortsätta enligt samma modell som nu ännu 2014.
Tidigare räknade man med att utkastet kunde tas till behandling i statsrådet under den här veckan, men kommissionens begäran kommer att fördröja beslutet med minst ett par veckor.
Inkomststöden lär inte kommissionen ha haft något att anmärka på. Det har redan hunnit väcka frågor i producentkretsar om den begärda nivån är för låg.
Jord- och skogsbruksministeriet har inte kunnat enas med producentorganisationerna om innehållet i stödprogrammet. Producenterna ställer sig främst av allt kritiska till ministeriets linje att flytta över idisslarsektorns stöd till CAP-stödet och till de föreslagna nedskärningarna i de nationella stöden till svin, fjäderfä och växthussektorn.
Därför har jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (saml) beslutat att föra ärendet till statsrådet utan producentorganisationernas godkännande.
En annan orsak till att beslutet i statsrådet dröjer är att den finländske europarlamentarikern Petri Sarvamaa från den konservativa gruppen föreslagit EU:s marknadsförordning som juridisk grund för att betala nationellt stöd till A- och B-områdena.
EU-parlamentet röstar om den frågan på måndag. Även Sarvamaas förslag skulle innebära att stödet till södra Finland sjunker från nuvarande nivåer.
Om de produktionskopplade delarna av CAP-stödet lär kommissionens tjänstemän anse att 20 procent är en mycket hög andel. Därför måste Finland komma med tilläggsmotiveringar även i den frågan.
Enligt kommissionen innebär en så hög andel också att nivåerna stegvis bör sjunka fram till 2020.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab