Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.9.2013 / Landsbygdens Folk
EU fann kompromiss om jordbrukspolitiken
I den påföljande trilogförhandlingen under ledning av Litauens jordbruksminister Vigiljius Jukna enades rådets och parlamentets representanter om detaljerna på tisdag kväll.
Medlemsländerna gick bland annat med på att sänka de gårdsstöd som överstiger 150.000 euro med högst fem procent. Parlamentet hade krävt en nedskärning med tio procent.
Medlemsländerna avvisade kravet på nya omfördelningar av stöd mellan de direkta stöden och landsbygdsstöden. Däremot gick ministrarna med på att höja medfinansieringen för landsbygdsstöd från 75 till 85 procent under bestämda villkor.
Det gäller uttryckligen stöden till avlägset belägna öar som tillhör EU-länder samt stöd till extremt struktursvaga randområden. Ändringarna saknar praktisk betydelse för Finlands del.
Rådet och parlamentet kom principiellt överens om CAP-reformen redan i juni, men ännu öppna detaljer lämnades öppna till hösten. Nästa vecka ska parlamentets jordbruksutskott godkänna kompromissen.
Parlamentet ska ännu ta slutlig ställning vid ett plenarmöte i november. Medlemsländerna måste också godkänna kompromissen. Trycket på en lösning är stort, eftersom en ytterligare försening vore fatal för hela reformen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab