Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.9.2013 / Landsbygdens Folk
EU skärper kontrollen på mjölkmarknaden
Agrarkommissionär Dacian Cioloș berättade om planerna på ett nytt kontrollorgan inför en stor mjölkkonferens i Bryssel på tisdagen. Cirka 400 företrädare för regeringar, EU-institutioner, mjölkbranschen och producentorganisationer deltog.
Enligt Cioloș planerar kommissionen en kontrollinstans som fortlöpande analyserar trenderna på mjölkmarknaden på kort, mellanlång och lång sikt. Medlemsländerna och mjölksektorn ska införlivas i samarbetet.
Kontrollinstansen ska identifiera störningar som hotar balansen på marknaden. Sådana störningar kan föregås av stark överproduktion, oväntade ras i konsumtionen eller drastiskt stigande produktionskostnader.
Kommissionen vill framför allt förebygga kriser med anledning av förestående prissvängningar. Motåtgärder ska införas i ett tidigt skede i stället för att lappa systemet i efterhand.
Detta förutsätter effektiva system för datainsamling, medgav Cioloș. Han utlovade närmare detaljer om det nya systemet inom de närmaste månaderna.
De samlade experterna välkomnade EU-kommissionens rapport om mjölkmarknaden efter 2015, som hade sammanställts av konsultföretaget Ernst & Young. Enligt studien väntas den förestående avregleringen förbättra den europeiska mjölksektorns konkurrenskraft.
Ernst & Young kräver emellertid kraftfulla åtgärder för att hantera den oundvikliga volatiliteten som kommer att uppstå då kvoterna avskaffas.
Studien varnar också för förskjutningar inom EU. Produktionen i struktursvaga områden i Portugal, Spanien, Italien, Grekland, Baltikum och norra och östra Finland väntas sjunka. I länder som Tyskland, Österrike och Nederländerna skulle produktionen öka.
För att dämpa följderna av framtida prissvängningar är det nödvändigt att upprätthålla verktyg som interventionsköp och privata lager. Experterna föreslår regionala kompensationer inom ramen för landsbygdsstöden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab