Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.9.2013 / Landsbygdens Folk
EU-revisorerna kritiserar nytt stöd till privata skogar
Stödet är den enda formen av skogsbruksstöd som EU beviljar inom de åtgärdsprogram som ska stärka jord- och skogsbrukets konkurrenskraft. Ekonomiska investeringsstöd kan beviljas för skogar som ägs av privatpersoner eller av kommuner.
EU-revisorerna har granskat olika stödprojekt i Spanien, Italien, Ungern, Österrike och Slovakien. Enligt rapporten har de granskade projekten i bara några få fall bidragit till att höja det ekonomiska utbytet i de aktuella skogsområdena.
Positiva resultat redovisas för några projekt där markvärdet kunde höjas genom anläggning av skogsvägar. Värdet på beståndet kunde också höjas genom skogsbruksåtgärder som beskärning och gallring.
De flesta andra projekt har varit ett slag i luften. I några medlemsländer har anslagen överförts till andra åtgärder eller så har projekten avbrutits. Revisorerna kritiserar också fall där EU-stödet var oproportionerligt högt i förhållande till de faktiska omständigheterna.
I Slovenien beviljades en stödmottagare med tre hektar skog stödpengar för en investering på 1,1 miljoner euro för skördeutrustning och andra maskiner. Han tog emot 375.000 euro i EU-stöd för högre ekonomiskt värde i skogen.
I Österrike finansierade programmet en stödmottagare som inte ens var skogsägare. Han investerade i utrustning för bearbetning av biomassa utan krav på redovisning av något särskilt skogsområde.
Revisionsrätten anser att stödens ändamålsenlighet inte har bedömts på ett tillfredsställande sätt. Medlemsländerna har försummat att begära in besked om värdet av de aktuella skogsområdena före och efter de investeringar som skulle öka utbytet.
Av denna orsak är det mycket svårt att avgöra om EU-stödet har alls genererat något ekonomiskt utbyte, anmärker revisorerna. Det är inte bara medlemsländerna som har skött sin uppgift dåligt. Kommissionen har också slarvat.
Kommissionen har inte analyserat behovet av stöd. Centrala åtgärder har inte definierats på förhand. Revisorerna saknar juridiska definitioner för begreppen "ekonomiskt värde i skog" och "skogsbruksföretag".
Vidare saknas centrala regler för potentiella stödmottagares huvudsakliga ekonomiska verksamhet, dess omfattning och deras rättsliga ställning. Medlemsländerna bestämde storleken på skogsbruksföretag på mycket olika sätt.
Ett flertal stöd som har beviljats för att höja utbytet av skog kan lika gärna definieras som stöd till jordbruksföretag. Flera stödåtgärder har i praktiken använts för att modernisera jordbruket.
I Ungern finansierades inköp av jordbruksmaskiner inom ramen för skogsprogrammet. I Toscana användes skogsstöd för att köpa in torkningsmaskiner för odlade kastanjer.
Stödmedel flöt också till renovering av jordbruksbyggnader som inte låg på skogsmark och som under skörden användes för att sortera och förvara kastanjer. Stöd beviljades också för upprustning av gårdsutrymmen för förvaring av verktyg och maskiner.
Eftersom det granskade stödet ska finnas kvar under perioden 2013-2020 måste kommissionen tydligare definiera målsättningarna. Medlemsländerna ska fastställa rutiner som gör det möjligt att bedöma om stödet är ändamålsenligt, understryker revisorerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab