Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.9.2013 / Landsbygdens Folk
EU lade fram förslag till förnyad skogsstrategi
Fastän den gemensamma skogspolitiken inte ingår i EU:s grundfördrag, har skogspolitikens tyngd i EU-sammanhang vuxit. Många prioriteringar inom energi- och klimatpolitiken har direkt anknytning till skogen.
Skogarna är viktiga ekosystem. Om de förvaltas på rätt sätt blir de också en källa till välstånd och sysselsättning i landsbygdsområden, motiverar EU-kommissionen behovet av en skogsstrategi.
Den nya strategin inriktar sig på hela den värdekedja som påverkar förvaltningen av skogen. Det handlar om landsbygdsutveckling, miljö och biologisk mångfald, den skogsbaserade industrin, bioenergin och åtgärder mot klimatförändringarna.
Skogsstrategin betonar att politik utanför skogsgränserna också får effekter för skogen. Den omfattar också ett system för skogsinformation som ska samlas in i hela EU.
Strategin tar särskilt upp betydelsen av forskning och utveckling för sektorns värdeskapande roll. Skogsråvaran ska sättas in där den ger det högsta värdet och fibern bör användas möjligast många gånger innan den blir bioenergi.
Skogsstrategin har i huvudsak blivit väl mottagen i de europeiska skogsbruksländerna. EU:s jordbruksministrar tog del av skogsstrategin vid måndagens rådsmöte i Bryssel. Jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen är nöjd med kommissionens utkast.
Koskinen framhåller att den förnyade skogsstrategin är viktig för Finland. Han betecknar EU-förslaget som brett och ambitiöst. Nu borde kommissionen snabbt utveckla strategin till ett åtgärdsprogram för att omsätta idéerna i praktiken, säger Koskinen.
Skogsindustrin och skogsägarna har också välkomnat kommissionens förslag. Den europeiska skogsägarorganisationen CEPF anser att en EU-strategi är nödvändig, eftersom den bidrar till landsbygdens utveckling och skapar nya arbetsplatser.
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca anser att skogsstrategin erbjuder en konsekvent ram för skogsfrågor. Den förbättrar möjligheterna att samordna åtgärder inom alla EU:s politikområden i frågor som gäller skogen.
EU:s nuvarande skogsstrategi blev färdig år 1998. Ett reformarbete inleddes våren 2011 med målsättningen att formulera ett färdigt förslag i juni 2012. Men kommissionen har först nu lyckats jämka samman politiska intressen och medlemsländer kring ett förslag.
I ett anknytande initiativ har kommissionen också lanserat en plan som beskriver åtgärder för att hjälpa EU:s skogsbaserade industri att klara dagens utmaningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab