|
20.9.2013 / SLC
Tike: Vad man åt i Finland år 2012
Källa: Tike www.maataloustilastot.fi/sv/tilasto/144
Preliminära uppgifter om näringsbalansen 2012:
I fjol använde finländarna i genomsnitt 182 kilo mjölkprodukter i vätskeform, 79 kilo spannmål, 78 kilo kött, 59 kilo frukter och 57 kilo grönsaker. Detta framgår av de preliminära uppgifterna om näringsbalansen som har publicerats av Tike (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral). Konsumtionen av nöt- och fjäderfäkött på samma nivå.
Konsumtionen av fjäderfäkött ökade med tre procent och konsumtionen av nötkött med en knapp procent från året innan. Konsumtionen av svinkött minskade däremot med en dryg procent. I fjol åt finländarna i genomsnitt 36 kilo svinkött och 18,7 kilo nötkött respektive fjäderfäkött. Konsumtionen av fårkött var 0,7 kilo. Konsumtionen av häst- och renkött var ett halvt kilo vardera. Den totala konsumtionen av kött låg ungefär på samma nivå som året innan. År 2012 konsumerades i genomsnitt 77,5 kilo kött per person, när vilt och ätbara organ också medräknas.
Äggkonsumtionen i fjol utgjorde 10,6 kilo per person. Detta innebär en ökning med sex procent från föregående år. Smörkonsumtionen fortsatte att öka, men mer måttfullt än året innan. Konsumtionen av smör var i genomsnitt drygt fyra kilo och konsumtionen av fettblandningar tre kilo per person.
Konsumtionen av helmjölk fortsatte att öka
År 2012 uppgick mjölkkonsumtionen till 130 liter per person, varav omkring hälften utgjordes av lättmjölk och 40 procent av fettfri mjölk och 10 procent av helmjölk. Konsumtionen av helmjölk ökade från året innan med något under 10 procent och konsumtionen av lättmjölk med cirka en procent. Konsumtionen av fettfri mjölk minskade redan för andra året i rad, men minskningen var hälften mindre än året innan.
Konsumtionen av fil, yoghurt och surmjölk minskade något från året innan. Konsumtionen av yoghurt och fil var cirka tre procent mindre och konsumtionen av surmjölk en halv procent mindre än året innan. Konsumtionen av grädde ökade däremot med 6 procent. Den totala konsumtionen av mjölkprodukter i vätskeform i fjol utgjorde i genomsnitt 182 kilo per person, dvs. lika mycket som 2011. Finländarna åt 22 kilo ost per person, vilket var omkring ett kilo mer än året innan.
Inga stora förändringar i konsumtionen av spannmål
Finländarna använde totalt 79 kilo spannmål per person i fjol. Av denna mängd utgjorde vete 47 kilo, råg 15,5 kilo och havre och ris drygt 5 kilo vardera. Konsumtionen av vete ökade med ett drygt kilo från året innan och steg därigenom tillbaka till samma nivå som 2010. Konsumtionen av korn ökade med nästan ett halvt kilo, medan konsumtionen av havre och råg minskade med cirka ett halvt kilo. Konsumtionen av ris minskade med en dryg procent från året innan.
Frukt och grönsaker
Konsumtionen av färska frukter var i genomsnitt 51,5 kilo per person. Detta motsvarar en ökning med något under en procent från året innan. Av de färska frukterna var citrusfrukternas andel cirka 13 kilo och de övriga frukternas andel 38 kilo. Konsumtionen av konserverade och torkade frukter var sammanlagt något under 8 kilo. Konsumtionen av färska grönsaker i fjol var drygt 57 kilo, vilket är nära genomsnittet för de senaste åren.
Bakgrund till statistiken
Tikes näringsbalans är ett sammandrag av produktionen, den inhemska användningen och konsumtionen av de viktigaste livsmedelsgrupperna i Finland. I näringsbalansen ingår sammanlagt 12 livsmedelsgrupper. För balansen beräknas den inhemska användningen av fler än 70 produkter utifrån produktion, lagerförändring, export och import. Den inhemska konsumtionen fördelas fortfarande på olika ändamål: användning som djurfoder, utsäde, råvara för industrin och livsmedel. Utifrån användningen som livsmedel beräknas konsumtionen av livsmedel per person om året.
Denna statistikmetod ger endast vägledande siffror om konsumtionen av vissa produkter, exempelvis grönsaker. Siffrorna beskriver i högre grad den mängd som erbjudits för konsumtion än den faktiska konsumtionen eftersom uppgifter om lagringsförluster och annat svinn inte är tillgängliga. De ingår därför i konsumtionsmängderna.
De statistiska tabellerna i anknytning till meddelandet finns på adressen www.lantbruksstatistik.fi på webbsidan för näringsbalansstatistik.
Närmare information
Tike, Statistiktjänster
Aktuarie Tarja Kortesmaa, telefon 0295 313 141
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@mmmtike.fi
|
|