|
20.9.2013 / Landsbygdens Folk
Jordbruket nobbar frivilligt avtal mot maktmissbruk i europeiska handelsledet
Samtalen i den europeiska högnivågruppen har varit tröga, eftersom industrin och handeln inte har gått med på jordbrukets krav på lagstadgade sanktioner för företag som bryter mot överenskommelsen.
Nu har livsmedelsindustrin och handeln lanserat ett avtal på frivillig bas. Enligt handelns lobbyorganisation EuroCommerce har 82 stora europeiska industri- och handelskoncerner meddelat att de antar reglerna.
Förpliktelsen omfattar sammanlagt 457 företag i EU-länderna om alla dotterbolag räknas med. Från Finland medverkar bland annat SOK, Kesko, Tuko och Stockmann.
Företag som ansluter sig till initiativet förpliktar sig att följa god affärssed. Initiativet ska visa att en frivillig uppförandekod är tillräcklig för att skydda producenter mot orättvis behandling genom dominerande handelskedjor.
Jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca välkomnar i princip det nya initiativet, men betecknar det som otillräckligt. Frivilliga avtal måste kompletteras med sanktionsmöjligheter som förankras i EU-lagstiftningen, anser producenterna.
Copa-Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen framhåller att frivilliga åtgärder inte ger alla aktörer ett tillräckligt skydd mot maktmissbruk. Han hänvisar till att EU-kommissionen i en grönbok om dålig handelssed lyfter fram rädsla som en faktor.
Det frivilliga systemet saknar regler som garanterar anonymitet för klagomål mot aktörer som använder sig av orättvisa metoder. Bristen på anonymitet och sanktioner är de svagaste länkarna i den frivilliga överenskommelsen.
Copa-Cogeca kräver en modell som kombinerar lagstadgade regler med frivilliga principer. Systemet måste förses med möjligheten att utöva tryck för att inge förtroende, säger Pesonen.
Han påpekar att producentsidan inte har gått med på att underteckna det frivilliga initiativet av denna anledning. De kritiska aspekter som Copa-Cogeca har framfört i ett tidigare skede har inte beaktats.
Producentorganisationen har därför igen vänt sig till kommissionen med krav på en lagstadgad reglering. Copa-Cogeca skulle helst se att tvister mellan leverantörer och producenter regleras av en ombudsman enligt brittiskt mönster.
Det brittiska matombudet inledde sin verksamhet tidigare detta år. Ombudsmannens byrå tar emot klagomål från leverantörer som känner sig illa behandlade. Klagomålen kan inlämnas anonymt.
Företag som trakasserar skyddslösa leverantörer ska återkallas till ordningen och namnges i offentligheten. Ombudsmannen har befogenheter att bötfälla företag som inte följer spelreglerna.
|
|