Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.9.2013 / Landsbygdens Folk
Mjölkkvoterna borde inte följas av nya regleringar
Oberoende jordbruksexperter från Tyskland, Italien, Danmark, Finland och Holland har bidragit till rapporten, som samordnas av konsultbyrån Ernst & Young. Rapporten ska läggas fram inför en mjölkkonferens nästa tisdag.
Experterna varnar för åtgärder som kompenserar mjölkproducenter med offentliga stöd om de sänker sin produktion i krissituationer. Sådana verktyg är ineffektiva och dyra. De är byråkratiska och förorsakar mer skada än nytta.
Åtgärder av detta slag är svåra att genomföra i praktiken. Producenterna kan lätt missuppfatta prissignalerna från marknaden. Riskerna för missbruk är också påtagliga.
Experterna tror inte att avvecklingen av mjölkkvoterna kommer att medföra någon större chock på den inre marknaden. Man påminner om att kommissionen länge har förberett en mjuklandning genom den stegvisa avregleringen av mjölkmarknaden de senaste åren.
Störningar på världsmarknaden väntas också framdeles och detta förutsätter ett visst skyddsnät. För att dämpa följderna av framtida prissvängningar är det nödvändigt att upprätthålla interventionsköp och privata lager.
Regionala kompensationer för mindre gynnade producenter borde i första hand genomföras inom ramen för landsbygdsstöden.
Experterna finner det viktigt att också i fortsättningen stöda producentorganisationer och kooperativ. Det är också gynnsamt att satsa på produkter med mervärde, exempelvis genom skyddade ursprungs- eller geografiska beteckningar.
Utvecklingen på den globala marknaden präglas av osäkerhet, medger experterna. EU-producenterna kan i framtiden få svårt att konkurrera med stora, globala exportörer som Nya Zeeland om smör och mjölkpulver medan ostar av hög kvalitet har bättre chanser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab