Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
20.9.2013 / Landsbygdens Folk
Milka och Maitosuomi förhandlar om fusion
Det är att jämföra med Maitosuomi som i sin tur har en årsproduktion på 298 miljoner liter och 1.260 mjölkproducenter.
- Milka har haft möjligheter att betala ett bra avräkningspris till sina producenter. Men frågan är om det är möjligt på sikt när konkurrensen ökar. Fusionen innebär att möjligheten att betala ett högt avräkningspris är tryggad i framtiden, säger Mård.
Och fortsätter:
- Fusionen tryggar också den österbottniska och svenskspråkiga mjölkproduktionen. Därför ansåg vi att en fusion är det enda alternativet.
Det är också fråga om att kunna trygga en fortsatt högklassig service. Enligt styrelserna kompletterar andelslagens verksamhet varandra och genom fusionen uppnås affärsmässiga fördelar och kostnadsinbesparingar.
Så skriver man i ett brev som skickades ut till samtliga avtalsproducenter i måndags.
- Som en större aktör blir vi kostnadseffektivare och det är också fråga om att på sikt kunna garantera en fortsatt högklassig service. Som det är nu är vi sårbara på grund av att vår personalstyrka är så liten, säger Milkas vd Ann-Charlott Kjerp.
Servicen som erbjuds kommer också efter fusionen att vara svensk.
- I och med fusionen blir Maitosuomi ett tvåspråkigt andelslag och det innebär att bland annat månadsbreven, information och årsberättelser kommer att skrivas på både finska och svenska. Samarbetet med våra samarbetspartners i Svenskfinland fortsätter precis som tidigare.
Den enskilde producenten kommer med andra ord inte att märka av fusionen i praktiken, annat än att servicen till och med kan förbättras.
- Våra producenter påverkas inte, utan verksamheten fortsätter i stort sett som tidigare. Skillnaden är att vi blir ett större mejeriandelslag som har huvudsätet i Seinäjoki, säger hon.
Fusionen innebär att Milkas personal övergår som gamla arbetstagare till Maitosuomi. Mjölkinstruktören kommer även i fortsättningen att vara i Österbotten.
- Personalen är tryggad, konstaterar Kjerp.
Milka får också ett eget regionområde.
- På vårt verksamhetsområde kommer vi fortsättningsvis använda namnet Milka i vår egen verksamhet. Men juridiskt existerar inte längre Milka efter årsskiftet, säger Kjerp.
Hur känns det?
- Andelslaget har en 75-årig historia och säkerligen tycker många att det är tråkigt. Jag hör också till den skaran och det är inte roligt att vara med om det här. Det är tufft på ett mentalt och själsligt plan. Men beslutet att fusioneras är det enda rätta för att mjölkproduktionen i Österbotten ska tryggas på sikt. Jag tycker att styrelsens förslag är motiverat och har inget att invända mot det, säger hon.
Hon får medhåll av Mård.
- Det är klart att det är känslofyllt. Faktum är att Milka är det sista finlandssvenska mejeriet som nu går i graven, men det lever samtidigt kvar inom Maitosuomi. Man kan inte hålla upp något till vilket pris som helst och det här är det ända rätta.
- Producenterna på vårt område minskar och fusionen är ett led i den strukturomvandling som har pågått en längre tid. Vi bedömde att tidpunkten är den rätta, säger han.
Det slutgiltiga beslutet fattas den 27 november när Milkas fullmäktige sammanträder. Det innebär att processen med fusionen måste gå på högvarv för att den ska kunna genomföras inom utsatt tid.
Milka kommer att erhålla en plats i Maitosuomis styrelse och sex fullmäktigeplatser i Maitosuomis fullmäktige. Därtill kommer Milka att få ett eget regionråd för regional verksamhet. I regionrådet kommer att sitta mellan sex och åtta mjölkproducenter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab