Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.9.2013 / Landsbygdens Folk
Arbetsgrupp anser att Ålands avbytarsystem kunde integreras med fastlandets
Arbetsgruppen föreslår också att möjligheterna att integrera det åländska avbytarsystemet med det finländska systemet reds ut. Den åländska avbytarservicen finansieras via jordbruksanslagen i landskapets budget medan systemet på fastlandet finansieras inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde.
Arbetsgruppen konstaterar att anslagen för avbytarservice på Åland har minskat under de senaste åren vilket har begränsat möjligheterna att utveckla tjänsterna.
Enligt arbetsgruppen motsvarar inte längre avbytarsystemet i Finland till alla delar dagens behov. Därför föreslår gruppen att en skild arbetsgrupp ska bereda en totalreform av avbytarsystemet.
Avbytartjänsterna är bland annat avsedda som en välfärdsservice för jordbrukarna, konstaterar arbetsgruppen i sin promemoria. Avsikten är att underlätta anpassningen mellan arbetsliv och familjeliv samt att möjliggöra deltagande i utbildning.
Arbetsgruppen föreslår således att avgiften för avbytare i anslutning till vård av barn under 3 år skulle sänkas till normal avgift för vikariehjälp. I dag höjs priset med hälften för avbytare på grund av vård av barn under 3 år.
Därutöver föreslår arbetsgruppen en fortsatt utredning av huruvida villkoren för vikariehjälp stöder behovet av utbildning för ett modernt jordbruk i tillräckligt hög grad.
Arbetsgruppen påminner om att många jordbrukare upplever den byråkratiska bördan, som hänger ihop med deras arbete, som tung. Därför håller gruppen det bland annat för viktigt att utveckla servicen på Internet.
Också rädsla för att göra misstag i de komplicerade stödvillkoren och tidsfristerna inom jordbruket utgör en psykisk belastning. Arbetsgruppen anser att den jordbrukare som gjort något fel i anslutning till stödsystemet först skulle få en anmärkning och inte utsättas för stödsanktioner förrän det visar sig att begångna fel inte korrigerats.
Enligt arbetsgruppens promemoria skulle också möjligheten att efterleva villkoren i stöden underlättas om anvisningar och beslut skulle formuleras på ett klart och förståeligt sätt och om det skulle finnas tillräckligt med rådgivningstjänster.
Arbetsgruppen överräckte förra veckan sin rapport till social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (saml). Till arbetsgruppens promemoria har överinspektören vid social- och hälsovårdsministeriet Paula Naumanen lämnat ett kompletterande utlåtande där hon motsätter sig tanken på att ansvaret för jordbrukarnas företagshälsovård skulle flyttas över på LPA. Även planerare Marja Toivanen vid Folkpensionsanstalten har motsatt sig den idén liksom också utvecklingschef Jukka Mäittälä vid Arbetshälsoinstitutet i var sitt avvikande betänkande.
SLC har i olika skeden representerats i arbetsgruppen av jurist Helena Ålgars, verksamhetsledare Jonas Laxåback och av jurist Mikaela Strömberg-Schalin.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab