Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.9.2013 / Landsbygdens Folk
Södra Finlands nötsektor kopplas till CAP
Producentorganisationerna var inte överens med med ministeriet i frågan om att flytta över det nationella stödet för idisslarsektorn, d.v.s. både mjölk- och köttboskap, från artikel 141 till att höra under det produktionskopplade EU-stödet.
Producenterna vidhåller att fortsättningen för hela 141-stödet försvagas då så centrala produktionsgrenar som idisslarna lösgörs från artikel 141. SLC:s styrelse var enig i den bedömningen av frågan då de nationella stöden till södra Finland diskuterades på styrelsemötet i måndags.
För mjölksektorn innebär statsrådets kommande beslut att det nationella stödet inte längre betalas månatligen enligt producerad mjölkmängd från och med år 2015. Istället betalas stödet i högst två rater i slutet av året som en mjölkkopremie.
Jord- och skogsbruksministeriet strävar efter att betala 20 procent av EU:s direkta stöd som produktionskopplat stöd, som bland annat går till idisslarna på 141-området. SLC skulle istället ha velat hålla idisslarna åtminstone delvis under 141-stöden och skulle i så fall ha sett att en lägre procentandel av EU:s stöd skulle ha kopplats till produktionen.
- Då man tar bort mjölk- och nötsektorerna från 141-stödet är möjligheterna att någonsin föra in dem där igen obefintliga, kommenterar SLC:s ordförande Holger Falck.
Själva stödsummorna blir offentliga efter behandlingen i statsrådet i slutet av september. I och med att andelen produktionskopplat EU-stöd blir högre finansieras det genom ett lägre gårdsstöd per hektar, eftersom den totala stödsumman förblir oförändrad.
Sett ur statsmaktens perspektiv underlättas nedskärningarna i jord- och skogsbrukets budgetmoment, som regeringen tidigare beslutade om, då stödet till idisslarna i södra Finland överförs från de nationella stöden till EU-finansierade medel.
Efter statsrådets kommande beslut kvarstår endast växthusodlingen och stödet till svin- och fjäderfäsektorn under 141-stöden. Jord- och skogsbruksministeriet presenterade sin syn på den enmagade sektorns och växthusodlingens framtidsperspektiv i onsdags, men producentorganisationerna kan inte omfatta vare sig de belopp som föreslås för nästa år eller nedskärningarna fram till år 2020.
Då statsrådet fattat beslut om det nationella stödet till södra Finland fortsätter förhandlingarna gällande stödhelheten år 2015. Det blir det första året då EU:s nya jordbrukspolitik tillämpas.
- Målet är att få till stånd en rättvis lösning för olika produktionsgrenar och stödområden med de mindre medel som står till förfogande, förklarar Holger Falck.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab