Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.9.2013 / Landsbygdens Folk
Mjölkproducenterna oroliga över förändringarna som väntar
- Det var inte direkt en upplyftande stämning när vi fick höra att förhandlingarna hade strandat, konstaterar han.
Orsaken till det är att statsrådet nu kommer att fatta ett ensidigt beslut i slutet av september. När förhandlingarna med EU-kommissionen tar far på allvar kommer en fortsättning av artikel 141 för idisslarsektorn, det vill säga både mjölk- och köttboskap, inte att finnas med på listan.
I stället kommer man att föra fram att sektorn ifråga ska börja hör under det produktionskopplade EU-stödet, CAP.
- Vi har motsatt oss det här för att vi tror att det innebär försämringar för mjölk- och nötköttsproducenterna i södra Finland, säger Mård.
Med dagens system har Finland rätt att betala ut ett literbaserat stöd till mjölkproducenterna på AB-området. Stödmedlen ökar beroende på mjölkmängderna och gynnar därmed en hög produktion.
Om det stödet försvinner och i stället blir en del av CAP införs troligen ett så kallat kobidrag. Bidraget, som enligt uppgifter föreslås bli cirka 550 euro per ko, är detsamma oavsett kons årliga mjölkproduktion.
- Det systemet skulle därmed ha ekonomiska konsekvenser för producenterna. Uträkningar visar att lönsamheten skulle minska ganska mycket och det handlar om tusentals euro på årsbasis för en medelgård, säger Mikael Österberg, ordförande för SLC:s mjölkutskott och tillika medlem i det gemensamma utskottet med MTK.
Det literbaserade 141-stödet utbetalas dessutom månatligen. Ett eventuellt kobidrag kommer att betalas endast i slutet av året i två rater.
- Med tanke på de löpande produktionskostnaderna är det viktigt med kontinuerliga penningströmmar på en mjölkgård. Nu kommer producenterna att få vänta på stöden till slutet av året och det anstränger likviditeten avsevärt.
- Om någon dessutom råkar ut för sanktioner drabbas man ytterligare och därför motsatte vi oss en förändring, säger Österberg.
Österberg är mycket besviken och har ingen förståelse för Jord- och skogsbruksministeriets agerande.
- Varför vill ministeriet frångå rätten att betala ut det nationella stödet även för idisslarsektorn innan man ens har börjat förhandla på allvar? Det är precis som att förhandlarna har gett upp på förhand, säger han.
Och fortsätter:
- Det här är första gången man tar bort möjligheten att betala ut ett nationellt stöd till husdjurssektorn i södra Finland sedan EU-inträdet. Jag tycker det är ansvarslöst av den ansvarige ministern att inte ens försöka förhandla fram ett nytt avtal.
Det som också oroar är nivån på kobidraget. För att det ska nå upp till cirka 550 euro per ko måste den del av CAP-stödet som är produktionsbundet uppgå till nära 20 procent.
- Det innebär att Finland måste förhandla om en högre nivå med EU-kommissionen. Det finns alltså en risk att CAP-stöden inte kommer att vara tillräckligt höga, säger Österberg.
Per-Ole Mård har också en oro för att de troliga förändringarna på AB-området på sikt kan ha konsekvenser för producenterna på det nordligare C-området.
- Det området berörs inte i det här skedet och Finland har rätt att betala ut det nordliga literbaserade stödet. Men jag är orolig för att vi på sikt kommer att övergå till samma system med ett kobidrag på C-området. Jord- och skogsbruksministeriet dementerar det, men jag tror risken finns, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab