Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.9.2013 / Landsbygdens Folk
SLC avvisar förslaget till förnyelse av nitratförordningen
SLC godkänner inte att förordningen utökas att gälla andra utsläpp än av nitrater. Enligt förslaget skulle nu även fosforn, användning och lagring av stallgödsel samt begränsning av stallgödsel tas in i den förnyade nitratförordningen.
SLC ser förslaget som en egenmäktig utökning av nitratdirektivets tillämpning, samt dessutom direkt i strid med gällande finsk rättsordning. Förslaget missar dessutom grovt i sitt uttalade syfte att göra den nya nitratförordningen klarare och mindre mångtydig.
- Det finns stora brister i förslagets koppling till jordbruket som näring; den bristfälliga analysen av miljökonsekvenser och kostnader för såväl samhälle som jordbruket är uppenbar. Dessa brister i befogenhet och oklarheter vad gäller orsak och verkan på miljö- och kostnadssidan ser vi också att är ett genomgående tema i den stora mängden avvikande åsikter, påpekar SLC.
SLC vill fästa uppmärksamhet vid den avvikelse från kutymen som allmänt gäller vid beredning av jord- och skogsbruksfrågor. SLC representerar en betydande del av den finländska jordbrukarkåren, men har inte varit representerat i den aktuella arbetsgruppen. SLC omfattar den avvikande åsikt som MTK framfört och yrkar på delaktighet i en fortsatt beredning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab