|
13.9.2013 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet kompromissade om biobränslen
De så kallade ILUC-faktorerna ska införas först år 2020. ILUC mäter biobränsleproduktionens indirekta klimatpåverkan då markanvändningen förändras. Många frågor är fortfarande öppna i sammanhanget och forskarna är oeniga om beräkningsgrunderna. Kommissionen förväntas lägga fram närmare detaljer år 2016.
Parlamentets miljökommitté stramade under sommaren märkbart till reglerna för användningen av träbaserade biobränslen från skogen. Det har förorsakat oro i Finland och Sverige, som är föregångare i användningen av skogsbaserade biobränslen.
Flera finländska meppar har gaddat ihop sig för att få bort de värsta grodorna ur förslaget. Rapportören, den franska liberalen Corinne Lepage, gick efter förhandlingar med på att ta bort de svåraste hindren för produktionen av skogsbaserade biobränslen.
- Vi lyckades vända steken, säger Nils Torvalds, som tillsammans med sina liberala kolleger Anneli Jätteenmäki, Riikka Pakarinen och Hannu Takkula också lobbade för en förnuftig lösning inom den egna gruppen.
Lagförslaget antogs med 356 ja-röster mot 327 nej-röster och 14 nedlagda röster. Förargligt nog fattades två röster för att ge Corinne Lepage ett direkt mandat för trilogförhandlingar med rådet.
Nu måste rådet först enas om en egen ståndpunkt. Ifall rådets och parlamentets åsikter går isär, måste rådets förslag tas till ny behandling i parlamentet. Den slutliga behandlingen kan möjligen dra ut på tiden över nästa Europaval.
Den europeiska producentorganisationen Copa och Cogeca avvisar blankt tillämpningen av ILUC-faktorerna inom produktionen av biobränslen. Motiveringen är att modellerna saknar vetenskaplig grund.
I ett brev till EU-parlamentarikerna betonar Copa-Cogeca att normerna är luddiga. Enligt generalsekreterare Pekka Pesonen är metoden alltför otillförlitlig för exakta beräkningar om hur förändringar i markanvändningen påverkar utsläppen av växthusgaser.
|
|