Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.9.2013 / Landsbygdens Folk
Förnyat bråk om UPM-fabrik vid sydamerikansk gränsflod
Den internationella domstolen i Haag avvisade år 2010 Argentinas krav på en nedläggning av fabriken. Enligt domstolen är det klart att fabriken inte påverkar miljön. Flera oberoende undersökningar bestyrker att anläggningen uppfyller alla miljöbestämmelser.
UPM vill nu utvidga produktionen från 1,1 miljoner ton cellulosa per år till 1,3 miljoner ton. En begäran om tillstånd har lämnats in till Uruguays regering.
Fabriken ska stoppas för underhållsarbeten mellan den 14 och 25 september. Ifall Uruguays regering inte beviljar tillstånd för en utvidgning av produktionen, har UPM meddelat att fabriken förblir stängd under flera månader. Ett så långt uppehåll skulle bli ett svårt slag för de omkring 6.000 personer i Uruguay som direkt eller indirekt är sysselsatta av fabriken.
Det spända läget har satt Uruguays regering under svår press. Landets opposition anklagar president José Mujica för att huka för Argentinas påtryckningar. Enligt Mujica vore det oklokt att igen stöta sig med den stora grannen i söder.
Uruguay har redan hunnit reta upp argentinska politiker med en rapport som visar att samtliga vattenprover kring fabriken har hållits inom tillåtna gränser. Enligt argentinsk uppfattning bröt publiceringen mot stadgarna i den internationella flodkommissionen. Uruguay anklagar i sin tur Argentina för att försöka motarbeta rapporten för att slippa erkänna att fabriken inte förorenar.
Guvernören i den argentinska provinsen Entre Rio på den motsatta sidan av floden har krävt noggrannare utredningar om fabrikens utsläpp av myndigheterna i Uruguay. Guvernören anses vara nära allierad med Argentinas president Cristina Kirchner.
Den argentinska delegationen i flodkommissionen påpekar att nivån för fabrikens utsläpp har fastställts utgående från den befintliga produktionsnivån. Om produktionen utvidgas, ökar också föroreningarna.
Enligt delegationen utgick domstolen i Haag från en miljon ton i sitt domslut till förmån för Uruguay och UPM. Argentinarna anser att produktionen inte får utvidgas utan nya studier av luft- och vattenkvaliteten.
Uruguays president José Mujica har hittills vägrat att kommentera planerna. Han medger att fabriken är nödvändig för landet, men påminner samtidigt om betydelsen att följa alla avtal. Det lönar sig inte att ta strid med Argentina.
Eftersom fabriken är belägen på Uruguay-sidan av floden, drar Uruguay den ekonomiska nyttan. Det är roten till hela problemet, medger också många argentinare. Invånarna på flodens motsatta sida har från början motsatt sig anläggningen.
Fabriken togs i bruk år 2007 av Metsä-Botnia och övergick år 2009 i UPM:s ägo.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab