Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
12.9.2013 / SLC
Krav på bättre rättsskydd för producenter och landsbygdsföretagare

Foto: SLC/Mia Wikström

Landsbygdens företagarorganisationer SLC, MTK, Pälsuppfödarnas förbund och Förbundet för maskinentreprenörer uppvaktade på tisdagen justitieminister Anna-Maja Henriksson med en skrivelse med krav på ändring av strafflagen i förebyggande syfte för att få ett bättre straffrättsligt skydd för företagare att idka sin verksamhet. Organisationerna är missnöjda med tillämpningen av strafflagen, som i praktiken har så liten effekt att den inte skyddar lantbruksföretagare mot olaga intrång och stölder.

Den straffrättsliga praxisen är så slapphänt att det förefaller som att samhället skyddar förövarna snarare än lantbruksföretagarna. Den brottsliga verksamheten som riktas mot producenter och entreprenörer har också blivit allt mer systematisk och organiserad.

– Näringsfriheten måste garanteras för att företagare och entreprenörer skall få utöva sin verksamhet och inte behöva vara på sin vakt mot olika form av intrång, påpekar SLC:s ordförande Holger Falck.

Särskilt gårdar med djurhållning har blivit utsatta för intrång och tillvägagångssätten har blivit allt mer fräcka och systematiska. Polisen och domstolsväsendet har också visat sig vara rätt kraftlösa mot intrång eftersom strafflagen inte omfattar den typen av brott. Angrepp mot djurgårdar har ofta utretts med hänvisning till strafflagens 24 kapitel, tredje paragrafen, om brott mot allmän ordning. Det har inte heller funnits tillräckligt med resurser för att utreda brotten och det brister i förundersökningsmetoderna.

Ofta har brotten förblivit outredda, eller så har inte alla inblandade ställts till svars. Då brotten nått domstolsbehandling har straffen ofta blivit så lindriga att de inte har brottsförebyggande verkan. De utdömda skadestånden har inte heller varit tillräckligt stora för att täcka de skador som förorsakats.  

Justitieminister Henriksson har lovat utreda frågan internt inom ministeriet.


Tilläggsinformation:
Holger Falck, ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.
tel. 050 555 3711.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab