UTKAST TILL OM FÖRSLAG TILL NY NITRATFÖRORDNING (STATSRÅDETS FÖRORDNING FÖR ”ERÄIDEN MAA- JA PUUTARHATALOUDESTA PERÄISIN OLEVIEN PÄÄSTÖJEN RAJOITTAMISESTA”)
NSP:s åsikt
Nylands svenska producentförbund NSP r.f. har tagit del av förslaget som arbetsgruppen för förnyandet av nitratförordningen har framfört och önskar framföra följande synpunkter:
1. Allmänt
NSP kan inte omfatta att förordningen utökas att gälla andra utsläpp än av nitrater. NSP anser att förordningen i den föreslagna formen är för omfattande och innehåller för strikta begränsningar. Vi framhåller att det inte finns grund för att ta in begränsningar gällande fosforanvändningen i förordningen. Förordningen uppfyller inte heller målsättningen att göra den nya nitratförordningen klarare och mindre mångtydig.
NSP anser att behovet av att beakta olika väderleksförhållanden, framför allt vid spridning av stallgödsel under hösten, inte har beaktas i förslaget. Att endast strikt fastslå vissa datum för inom vilken tid spridning av gödsel är tillåten medför stora problem jordbruket som är beroende av väderleken och kan medföra en större miljöbelastning ifall man tvingas utföra arbetena under otjänliga förhållanden.
2. Detaljkommentarer
4 § Placering av djurskydd och konstruktioner
Detta kan och skall inte regleras i förordning.
8 § Lagring av fast gödsel vid undantagstillstånd
De faktiska situationerna på gården måste vara möjliga att beakta. Lagring i stuka borde oberoende av årstid vara möjlig i undantagsfall.
9 § Anmälan av lagring av fast gödsel vid undantagstillstånd
Anmälningstiden på 30 dagar är orimligt lång.
10 § Användningen av gödsel
En viss flexibilitet behövs för att efterföljandet av reglerna inte skall bli omöjliga på grund av force majeur och förhållanden utanför jordbrukarens möjlighet att påverka, så som oförutsedda och extrema väder-förhållanden.
Enligt förslaget skulle gödsling förbjudas närmare än fem meter från vattendrag. Förbudet borde enbart gälla kvävegödsling och avståndet ändras till tre meter.
11 § Mängderna kvävegödsel
De föreslagna maximala kvävemängderna är i vissa fall för låga för att möjliggöra en mängd- och kvalitetsmässigt god skörd (bl.a. proteininnehåll). Kvävegödslingen bör kunna anpassas till skördenivåerna på de enskilda gårdarna. Dessutom bör nivåerna i nitratdirektivet vara anpassade så att de överskrider nivåerna i det kommande miljöersättningsprogrammet i alla situationer.
Vi hoppas att ovanstående synpunkter beaktas i den fortsatta beredningen och behandlingen av förordningen.
NYLANDS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUND NSP r.f.