Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.9.2013 / Landsbygdens Folk
Kesko pressar tomatpriset med import från Polen
- De inhemska kostar fyrdubbelt mera och vilka signaler ger det här åt konsumenterna? Det är inte första gången de stora aktörerna inom detaljhandeln satsar på import och orsaken som jag ser det är att de på det här viset kan pressa priserna på de inhemska grönsakerna, menar Westerberg.
Han är orolig för att den andra stora aktören - S-kedjan - ska ta efter sin värsta konkurrent.
- Det har hänt förr att kampanjer avlöser varandra. Avsikten är tydlig och det är att få ner priserna medan de fortsättningsvis har ett högt pris på de inhemska grönsakerna så att vinsten maximeras, säger han.
Och fortsätter:
- Ett sådant här tillvägagångssätt stimulerar varken odlarnas eller konsumentens ekonomi. I flera år har handelns marginal på de inhemska livsmedelsprodukterna varit för stor och vinsterna som har plockats hem - på bekostnad av odlarna - har varit enorma.
Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker, är inte överraskad över att de stora aktörerna genomför kampanjer av det här slaget. Det handlar om konkurrens på en fri marknad och marknadsekonomins spelregler är klara.
- Kesko satsar på vissa produkter för att locka kunder. Det förstår jag. Men jag förstår inte varför de satsar på en produkt som vi har överutbud på för tillfället. Det finns tillräckligt med inhemska tomater i dagsläget, säger Skullbacka.
Det som också grämer honom är att andelslaget ifråga har strävat efter att ha ett jämnare utbud av tomater under hösten. En åtgärd som har vidtagits har varit att uppmana odlarna att lägga om planteringen så att det inte ska bli brist på tomater i höst, vilket var fallet i fjol.
- I år har vi försökt mota Olle i grind och se till att utbudet av tomater ska vara tillräckligt så att handeln inte behöver importera. Vi har kommunicerat budskapet till våra kunder, men så kommer kampanjen som en kniv i ryggen.
- Jag är mycket besviken på att Kesko går in för en kampanj med polska tomater i det här läget. Vi märker redan efter helgen att läget har försvårats och åtgången på inhemska tomater har varit sämre, säger han.
Skullbacka går inte lika långt som Westerberg som hävdar att kampanjen är ett sätt att få ned priserna på de inhemska tomaterna. Men han står fast vid att ett tillfälligt utökat utbud kan leda till att partipriserna sjunker när efterfrågan minskar.
- Partipriserna sjunker, men det betyder inte att minutpriserna - konsumentpriserna - sänks i samma takt, förklarar han.
En sådan situation inträffade i våras. Producentpriserna rasade medan konsumentpriserna på inhemska grönsaker höll sig på en hög nivå i butikerna.
- Det tog länge innan handeln sänkte konsumentpriset och det bidrog till att vissa produkter var oskäligt dyra under en period, vilket inte heller är bra eftersom det kan leda till minskad konsumtion, säger Skullbacka.
På Kesko tillbakavisar man anklagelserna om prispress.
- Det är absolut inte fråga om en så kallad price breaker-kampanj och målet med den här kampanjen har inte varit att pressa de inhemska producentpriserna, säger Liisa Eronen, som är inköpschef vid Kesko Food Ltd/Ruokakesko Oy.
Enligt henne är orsaken till att Kesko importerar polska tomater att högsäsongen för de inhemska är förbi.
- Det produceras inte tillräckliga volymer av finländska tomater för att det ska vara möjligt att satsa på en nationell kampanj av dem i dagsläget. Kampanjen med de polska tomaterna sträckte sig bara över några dagar och samtidigt sålde vi också finländska tomater.
- Så vi anser inte att kampanjen har påverkat den inhemska produktionen, säger hon.
Eronen berättar att Kesko strävar efter att erbjuda sina kunder alternativ. Det gäller även om många konsumenter föredrar inhemska produkter och dessutom är beredda att betala ett högre pris för dem.
- Men det finns också konsumenter som enbart ser på priset när de handlar livsmedel. Därför vill vi också satsa på olika alternativ och prisklasser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab