Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.9.2013 / Landsbygdens Folk
Raisio slutar pressa oljeväxter
Raisio räknar med att oljeväxtodlingen minskar ytterligare i och med neonikotinoidförbudet, som i praktiken omöjliggör betningen av oljeväxtutsäde från och med december.
Eftersom det ännu inte finns något direkt ersättande medel på marknaden, befarar man att odlingen av oljeväxter - som redan varit på nedgång - kommer att sjunka drastiskt nästa år. Rybsodlingen har redan minskat, men i och med neonikotinoidförbudet drabbas dessutom rapsodlingen hårt.
Personalminskningen på Raisio gäller femton personer. Tidigare har bolaget låtit förstå att växtoljeproduktionen upprätthålls, ifall personalstyrkan kunde sysselsättas med oljeväxtpressning i sex månader och övrig ersättande produktion resten av året.
Däremot bedömer Raisio att det inte lönar sig att pressa importerad raps. Redan ifjol lade man om produktionen så att bara inhemska oljeväxter pressas, men nu uppger bolaget att oljeväxtsidan inte längre kan drivas lönsamt.
Situationen kompliceras av att oljeväxtodlingen redan minskat till 50.000 hektar i Finland och skörden uppskattas bli 80 miljoner kg. Ännu för tre år sedan odlades det oljeväxter på nästan 150.000 hektar.
Då Raisio lägger ned är det bara Mildola i Kyrkslätt som i större skala pressar oljeväxter i Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab