Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.9.2013 / Landsbygdens Folk
Ålands livsmedelsindustri varnar för
Livsmedelsindustrin och jordbruket hör enligt ÅCA till de få branscher på Åland som har kunnat visa upp en positiv utveckling och framtidstro de senaste åren.
- Den goda utvecklingen får inte äventyras genom regionala samhällsexperiment och felprioriteringar från åländska politiker.
I utlåtandet betonas att det åländska välfärdssamhället är beroende av välmående företag och exportintäkter. ÅCA med verksamheterna Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn har målmedvetet satsat för framtiden och "rönt framgång och uppskattning" både på hemmaplan och externmarknader.
- Företagets ledning och styrelse ser utmärkta möjligheter för företaget att utvecklas ytterligare och därmed bli en ännu viktigare faktor för åländsk ekonomi och hela samhällets välfärd, betonar Snellman.
Men avgörandet ligger inte i förädlingsföretagets händer utan utvecklingen är "helt beroende" av att verksamhetsförutsättningarna för mjölkproducenterna bedöms som ekonomiskt goda och på en i konkurrenshänseende tillräckligt god nivå.
Trots sina försäljningsframgångar har ÅCA inte samma lönsamhet som inhemska konkurrenter, vilket betyder att betalningen för mjölken till åländska gårdar är sämre än på fastlandet.
- De nu aviserade nedskärningarna inom jordbruket riskerar att ödelägga den nödvändiga utvecklingen, framhåller Snellman och påpekar att den senaste tidens oro bland producenterna inte bådar gott.
Den åländska mjölkproduktionen vilar inte på någon stadig grund när antalet mjölkproducerande gårdar har minskat från nästan 2.300 på 1960-talet till endast 40 gårdar i dagsläget.
- Inte ens ett brinnande intresse för djuren kan motivera fortsatt mjölkproduktion med den försämring av lönsamheten som blir resultatet av förändringarna i förslaget till LBU-program. För en medelstor mjölkproducent betyder de föreslagna nedskärningarna en försämring på 15-20 tusen euro på årsnivå. Helt oacceptabelt!
De sju största företagen i det åländska livsmedelsklustret har också givit ett gemensamt remissyttrande om förslaget till Ålands Landsbygdsutvecklingsprogram för perioden 2014-20. Företagen betonar att åländska råvaror är "grundstenen" för deras inarbetade varumärken. Deras industrigren står nu för 45 procent av hela tillverkningsindustrins omsättning på Åland och 80 procent av produkterna exporteras.
De åländska livsmedelsföretagen har redan lagt märke till trenden med ren och miljöanpassad produktion och både producenterna och livsmedelsindustrin har påbörjat en långsiktig utvecklingsstrategi.
- De nu aviserade nedskärningarna inom jordbruket riskerar att ödelägga de redan påbörjade satsningarna. För att uppehålla en långsiktig råvaruproduktion måste nya generationer komma in i jordbruksföretagen. Om grunderna för framtidens ekonomikalkyler försämras kommer detta inte att ske, sägs det i det gemensamma yttrandet från Ålands Centralandelslag ÅCA, Chips Ab, W.J. Dahlman Ab, Ålands Trädgårdshall, Ab Lantbruk Åland och Chipsters Ab.
Företagen hänvisar också till att "vi och vår omvärld styrs av EU:s jordbrukspolitik".
- Om förändringar sker på Åland måste de mycket noga både tids- och nivåmässigt harmoniseras med Finland och övriga EU-länder. Gör vi på ett annat sätt skrotas näringen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab