Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
6.9.2013 / Landsbygdens Folk
Tyska slakterikoncerner anklagas för slavhandel
För att spara lönekostnader köper koncernerna in billiga slakteriarbetare från Rumänien och Bulgarien som formellt är anställda av rekryteringsföretag i utlandet. De inkvarteras i kaserner och arbetar dagligen upp till 18 timmar för timlöner mellan tre och fem euro.
Fackföreningar är bannlysta. Gästarbetarna arbetar utan avtal och får sin lön direkt av uthyrningsföretagen. Sociala avgifter betalas i regel inte.
Missförhållandet är känt sedan länge, men problemet har lyfts fram av konkurrerande företag i grannländerna, som känner sig missgynnande. En tysk TV-kanal behandlade också de maffialiknande metoderna i ett nyhetsmagasin för några veckor sedan.
I en skrivelse till EU-kommissionen uppmanar Belgiens regering EU-kommissionen att sätta stopp för den människoföraktande verksamheten. Regeringen reagerade på uppmaning av de belgiska slakteriföretagen.
Liknande kritik kommer också från franska företag. Ett stort franskt slakteri gick i mars i konkurs efter att ha förlorat marknadsandelar till tyska konkurrenter som bedriver social dumpning.
Också från Danmark transporteras boskap över gränsen för att slaktas till ett billigt pris. Efter slakten returneras köttet till den danska sidan. Danska fackorganisationer har protesterat mot trafiken.
Regeringen i den nordtyska delstaten Niedersachsen har nu börjat gripa in för att ställa slakterierna vid skampålen. Handelsminister Olaf Lies vill stoppa den perversa, moderna slavhandeln, som han uttrycker det.
Enligt branschinterna uppskattningar utgör den inhyrda arbetskraften från Östeuropa cirka hälften av hela arbetsstyrkan inom slakteribranschen i Niedersachsen.
Kommunerna försöker nu skärpa kontrollen av företagen med avseende på arbetsförhållanden, löner och inkvartering. Niedersachsens regering planerar också en form av köttmärkning som ska favorisera företag med mänskliga arbetsförhållanden.
Statsåklagaren har börjat granska företag som hyr ut arbetskraft till slakterier. Utredarna misstänker brott i form av skattesmitning och obetalda sociala avgifter.
Enligt uppgifter i pressen behärskar fem stora slakterikoncerner 80 procent av den tyska marknaden. Den offentliga diskussionen om arbetsförhållandena har väckt en bred debatt om nödvändigheten att införa minimilöner i slakterierna.
Grannländernas protester och risken att branschens rykte ytterligare ska försämras har tvingat företagen till reträtt. Arbetsgivarorganisationerna har signalerat beredskap att diskutera en lagstadgad minimilön för slakterier.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab