Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.9.2013 / Landsbygdens Folk
Danska slakterianställda försöker avvärja griskris
För att vända utvecklingen vill slakterikoncernens anställda under en fyraårsperiod investera 80 miljoner euro av sina löner i grisproduktionen. Medarbetarna ska antingen sänka sina löner eller dra in på pensionen.
Jordbruket ska svara med samma belopp och kreditinstituten har lovat att finansiera byggandet av nya stallanläggningar. Med hjälp av paketet vill man trygga produktionen av fler danska slaktgrisar.
I gengäld kommer Danish Crown att upprätthålla alla sina danska slakterier under de kommande fyra åren. Den danska regeringen stöder avtalet, som betraktas som historiskt.
Under det första halvåret 2013 har 4,8 miljoner smågrisar transporterats till Tyskland för uppfödning och slakt. Det är en ökning med 200.000 grisar jämfört med samma period förra året.
Exporten av smågrisar över gränsen till Tyskland beror på att tyska grisuppfödare betalar mer för smågrisar än de danska producenterna. Prisskillnaden är mellan 13 och 20 cent per kilo. För en producent kan detta på årsbasis betyda nästan 100.000 euro.
En starkt ökande efterfrågan på smågrisar i Tyskland har pressat upp priserna. Följaktligen skickas smågrisarna till Tyskland i stället för att de skulle födas upp och slaktas i Danmark.
Enligt Henrik Mortensen från Danske Svineproducenter har prisskillnaden inte på många år varit så stor. Danish Crown varnar för massuppsägningar om trenden fortsätter. Åtminstone tusen jobb är i fara.
Danish Crown kämpar sedan länge med ekonomiska problem. Under det senaste årtiondet har koncernen tvingats sänka sin personalstyrka med nästan hälften. För ett år sedan försvann 500 arbetsplatser då slakteriet i Esbjerg stängdes.
Den danska slakteribranschen kämpar också mot de låga dumpinglönerna i många tyska slakterier. Slakterierna i Tyskland har länge anklagats för att använda billig arbetskraft från Östeuropa för att minimera produktionskostnaderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab