Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.8.2013 / SLC
Tike: Höstens spannmålsskörd förväntas uppgå till 3,9 miljarder kilo
Tikes preliminära skördestatistik enligt situationen 26.8.2013

Liksom enligt estimatet i juli förväntas den totala spannmålsskörden fortfarande uppgå till 3,9 miljarder kilo. Den förväntade vete- och rågskörden har ökat något sedan juli, medan den förväntade havre- och kornskörden har minskat. Uppgifterna framgår av Tikes (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral) färska preliminära skördestatistik som beskriver läget på åkrarna i Finland 26.8.2013.
   
De genomsnittliga temperaturförhållandena under den gångna sommaren var gynnsamma för växtlighetens utveckling i hela landet, även om de ställvis var nöjaktiga. Nederbördsförhållandena var gynnsamma i genomsnitt, men ställvis har det regnat för lite eller för mycket. Väderleken under slutet av vegetationsperioden kommer att inverka på den slutliga skördens kvantitet och kvalitet.

Estimatet på veteskörden höjdes

Den totala veteskörden förväntas uppgå till 840 miljoner kilo, varav cirka sex procent är höstvete och resten vårvete. Estimatet har höjts något från juli, men skörden förväntas fortfarande bli cirka 50 miljoner kilo mindre än i fjol. Om den förväntade hektarskörden för vete (3 720 kg/ha) realiseras är den i linje med medelvärdet för de senaste tio åren.

Den totala rågskörden är 34 miljoner kilo. Det är ungefär hälften av fjolårets skörd. Den lägre totalskörden beror främst på den mindre odlingsarealen. Den förväntade hektarskörden (2 730 kg/ha) är något lägre än i fjol men högre än medelvärdet för de senaste tio åren.

Foderspannmål förväntas ge en större skörd än i fjol


Den förväntade skörden av korn, havre och blandsäd är nästan i linje med estimaten från juli. Kornskörden väntas uppgå till närmare 1,8 miljarder kilo. Om förväntningarna realiseras är det 200 miljoner kilo mer än året innan. Den förväntade hektarskörden av korn (3 570 kg/ha) är bättre än i fjol och överstiger också medelvärdet för de senaste tio åren.

Havreskörden förväntas vara 1,2 miljarder kilo. Det är nästan 140 miljoner kilo mer än året innan. Den förväntade hektarskörden av havre (3 450 kg/ha) är bättre än i fjol och överstiger medelvärdet för de senaste tio åren.

Blandsäd förväntas ge en skörd på knappt 70 miljoner kilo, dvs. något mer än i fjol. Den uppskattade hektarskörden (3 110 kg/ha) överstiger också fjolårets skörd och medelvärdet för de senaste tio åren.

God skörd för potatis, sockerbeta och rybs

Den totala förväntade potatisskörden är 610 miljoner kilo. Estimatet har höjts något från juli. Den förväntade hektarskörden (27 560 kg/ha) och odlingsarealen är större än i fjol. Om hektarskörden realiseras blir den också större än medelvärdet för de senaste tio åren.

Skörden av sockerbeta uppskattas vara 460 miljoner kilo. Estimatet har höjts från juli. Om den förväntade hektarskörden (38 780 kg/ha) realiseras är den bättre än i fjol och i linje med medelvärdet för de senaste tio åren.

Om rybsskörden (54 miljoner kg) realiseras är den något större än i fjol trots att arealen minskat.  Om den förväntade hektarskörden (1 460 kg/ha) realiseras är den betydligt bättre än i fjol och överskrider medelvärdet för de senaste tio åren.

Ärt och bondböna

Ärtskörden förväntas vara 11 miljoner kilo, dvs. något större än förra året på grund av att hektarskörden (2 640 kg/ha) uppskattas bli större än i fjol.

Den förväntade skörden av bondböna är 17 miljoner kilo. Estimatet har sänkts något från juli. Om skörden av bondböna realiseras blir den cirka sex miljoner kilo mindre än i fjol på grund av den minskade förväntade hektarskörden och den mindre odlingsarealen.

Tabellen som ansluter sig till statistiken har lagts ut på www.lantbruksstatistik.fi

Bakgrund till statistiken

Tikes preliminära skördestatistik grundar sig på uppskattningar som ProAgrias växtodlingsexperter givit för sina egna områden. Uppskattningarna beskriver situationen den 26 augusti. De kommunvisa uppskattningarna baserar sig på ungefärliga iakttagelser och lokal sakkännedom. Arealerna för kulturväxter grundar sig på landsbygdsnäringsförvaltningens informationssystem enligt situationen 27.8.2013.


Mera information


Tike, Statistiktjänster
Aktuarie Sirpa Karppinen, tfn 0295 313 140
E-postadresserna har formatet fornamn.efternamn@mmmtike.fi
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab