|
30.8.2013 / Landsbygdens Folk
Bemisias karantänstatus får inte hävas
- Om den hävs behöver de inte göra det längre och då ökar riskerna att virus sprids till växthusen, säger Smith.
Bomullsmjöllusen är inte i sig farlig, men kan vara bärare av en rad olika virus. Som till exempel viruset TYLCV i tomatodlingar och CYSDV i gurkodlingar samt därtill ett stort antal andra kända växtvirus. Bemisia kan också bära virus som angriper potatisodlingar.
- I de södra delarna av Österbotten har vi en stor koncentration av växthus på ett begränsat område och en bit längre söderut många potatisodlingar. Om olika virus skulle angripa odlingarna skulle de ekonomiska konsekvenserna bli mycket omfattande. Vissa odlare skulle inte klara sig om de drabbades, säger Bo Linde, tillförordnad trädgårdsombudsman på ÖSP.
En eventuell upphävning av statusen skulle drabba plantproducenter mycket hårt. Om Bemisia konstateras i plantmaterial i Finland får det exportförbud till bland annat Sverige och Norge.
- För de som driver upp plantor vore ett konstaterande av Bemisia nästan dödsstöten, konstaterar Linde och Smith.
Risken med Bemisia ökar i plantväxter som importeras. Som till exempel julstjärnor som drivs upp från importerade sticklingar. Men hur vanligt är det att Bemisia konstateras i Finland?
- Enligt en tidningsartikel i våras konstaterades i fjol 16 fall av Bemisia i blomsterodlingar i Finland. Enligt Eviras överinspektör har 71 fall konstateras redan i år och det tyder på att frekvensen har ökat eller är på klart stigande, säger Linde.
Diskussioner av det här slaget har förts tidigare och det är Handelsträdgårdsförbundet som fattar beslut om frågan ska föras vidare till Jord- och skogsbruksministeriet.
- Jag vill inte spekulera i om det blir så, men om det skulle föras vidare till ministeriet kräver ÖSP och SLC att bli hörda.
Att växthusodlarna inte vill att risken för att virus ökar är inte konstigt. Efter årsskiftet reformeras nämligen lagen om växters sundhet så att staten inte längre blir ersättningsskyldig om odlares produktion måste förstöras på grund av farliga växtskadegörare.
- Det betyder i praktiken att ansvaret förs över från staten till odlaren. Vi har varit medvetna om det här och under seminariet diskuterades om odlare i framtiden ska kunna teckna en sorts försäkring mot skadeinsekter. Men i dagsläget finns ingen sådan försäkring och premierna vore otroligt höga.
- Ärendet måste diskuteras vidare och om det finns ett behov av en sådan här försäkring måste det utarbetas en ordentligt modell som också erbjuds till ett skäligt pris, säger Smith och Linde.
|
|