|
30.8.2013 / Landsbygdens Folk
Många EU-länder dröjer med de nya grisreglerna
Enligt färska uppgifter från EU-kommissionen har endast tretton EU-länder fyllt sina åligganden fullt ut. Österrike, Bulgarien, Tjeckien, Estland, Litauen, Luxemburg, Malta, Rumänien, Slovakien, Spanien, Sverige och Storbritannien har rena papper.
Läget i Nederländerna, Italien, Ungern, Finland och Slovenien utreds fortfarande.
Kommissionen utfärdade redan i februari varningar till nio länder - Belgien, Cypern, Danmark, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Polen och Portugal.
EU-kommissionen står i beråd att ge en andra varning till de försumliga EU-länderna inom de närmaste veckorna. Om detta inte hjälper, hotar ett förvaltningsförfarande. Det innebär att EU-domstolen får utreda om länderna har brutit mot gemenskapsrätten.
Om domstolen fastställer ett fördragsbrott kan kommissionen väcka talan mot ett medlemsland. Följden kan bli sanktioner i form av höga böter.
Djurskyddsgrupper och producentorganisationer reagerar starkt på den slappa åtlydnaden av direktivet. Häftigast protesterar britterna, som ställde om sina svingårdar redan år 1999. De anser att situationen är orättvis.
Försummelserna sätter hela den europeiska grisproduktionens rykte på spel, dundrar NPA, organisationen för de brittiska grisproducenterna. Till yttermera visso gör de slarviga grisbönderna livet svårt för ärliga producenter som följer reglerna.
De brittiska djurskyddsorganisationerna har anslutit sig till grisproducenternas kritik. De anser att producenterna beter sig som om lagstiftningen inte skulle angå dem på minsta sätt.
Det går inte för sig att bönder vinner på att ignorera lagstiftningen. Om EU-lagstiftningen ska respekteras, måste den också övervakas effektivt av medlemsländerna, säger Peter Stevenson från Compassion in World Farming.
NPA misstänker att många grisproducenter har fördröjt omställningen med flit för att få ut mesta möjliga profit ur sin produktion. Det är osolidariskt gentemot andra producenter. Samtidigt vilseleder man konsumenterna.
Grisproducenterna har startat en kampanj med målet att förmå den brittiska handeln och livsmedelsindustrin att inte importera grisprodukter från gårdar som bryter mot direktivet.
Handel och livsmedelsindustrin måste reagera. De brittiska konsumenterna kräver att importerat griskött ska gå att spåra tillbaka till gårdarna. Regeringen har lovordat oss för kampanjen, framhåller NPA.
Flera hundra ledande företag, återförsäljare och restaurangkedjor har lovat att ta uppmaningen på allvar. De gör allt för att se till att det importerade grisköttet härstammar från lovliga gårdar, säger Zoe Davies från NPA.
De brittiska producenterna genomför också egna stickprov för att kontrollera köttets ursprung. Producentorganisationerna kräver också EU-märkning av kött med avseende på ursprungsgård och produktionsmetod.
|
|