Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
30.8.2013 / Landsbygdens Folk
EU och Ryssland i maktkamp om handel med Ukraina
Ukraina och EU har redan slutfört förhandlingarna om det bilaterala associeringsavtalet. Parterna ska enligt planerna underteckna avtalet i slutet av november under ett toppmöte om det så kallade östra partnerskapet i Vilnius.
Men Ryssland vill inte släppa greppet om Ukraina. Kreml skulle helst införliva det stora jordbrukslandet i söder med det euroasiatiska ekonomiska förbundet. Ett medlemskap i en tullunion med Vitryssland och Kazakstan är oförenligt med EU:s associeringsavtal.
Under sommaren har Ryssland ökat trycket på Ukraina. Kreml har förordnat förstärkta gränskontroller av lastbilar och tågvagnar med exportprodukter från Ukraina till Ryssland. På grund av förseningarna måste tonvis med frukt och grönsaker kasseras.
Den ryska tullen har stoppat sötsaker som uppges vara felmärkta och innehålla cancerframkallande substanser. Vinleverantörer klagar över att deras produkter inte får passera gränsen. Näringslivet i Ukraina uppskattar förlusterna till 1,8 miljoner euro.
EU-kommissionen misstänker att Ryssland försöker utöva påtryckning mot Ukraina på grund av att landet vänder sig mot EU. President Vladimir Putin har varnat för att Ukraina riskerar att översvämmas av EU-produkter, som skulle tränga ut ukrainska och ryska produkter från marknaden. Enligt Putin är tullunionen i så fall tvungen att tillgripa skyddsåtgärder.
Bryssel reagerade genast på Putins uttalande. Alla former av ekonomiska påtryckningar mot Ukraina i samband med det aktuella EU-avtalet är oacceptabla, sade en talesperson för handelskommissionär Karel de Gucht senaste fredag.
Europaparlamentets utrikesutskott sammankallades denna vecka för ett extrainsatt möte i syfte att diskutera Rysslands taktik. Enligt parlamentet försöker Ryssland förhindra Ukraina att underteckna ett associations- och frihandelsavtal med EU. Utskottets medlemmar debatterade konsekvenserna av den ryska strategin med ukrainska politiker under mötet.
Ekonomiska konflikter mellan Ryssland och Ukraina är inget nytt fenomen. Gaskonflikten för några år sedan är fortfarande i gott minne. Exporten till Ryssland har en enorm betydelse för Ukrainas näringsliv. Den stora grannen är Ukrainas viktigaste handelspartner med en exportandel av 25 procent. Senaste år exporterade Ukraina produkter till ett sammanlagt värde av 13 miljarder euro till Ryssland.
De ryska och ukrainska regeringscheferna Dmitri Medvedev och Mykola Asarov försökte nyligen tona ner konflikten genom att dementera alla misstankar om ett handelskrig. Situationen vid gränserna har lugnat ner sig de senaste dagarna.
Maktkampen om Ukraina mellan EU och Ryssland väntas ändå fortsätta. För den euroasiatiska tullunionen - det största ryska integrationsprojektet hittills - är Ukraina en viktig byggsten.
En majoritet av Ukrainas befolkning uppfattar EU som ett mer lockande alternativ än den ryska tullunionen. Ukrainas president Viktor Janukovitj föredrar också EU.
Associeringsavtalet med EU inkluderar ett omfattande frihandelsavtal. Stora delar av Ukrainas lagstiftning harmoniseras med EU för att underlätta handeln. Medborgare i Ukraina ska också få resa utan visum till EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab