Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.8.2013 / Landsbygdens Folk
Egypten står och faller med importerat vete
För att upprätthålla brödproduktionen behöver Egypten årligen cirka 18 miljoner ton vete, varav drygt 8 miljoner ton produceras i det egna landet. Följaktligen måste Egypten importera omkring tio miljoner ton vete per år. Landet är världens största importör av vete.
Det stora importberoendet har gjort Egypten känsligt för prishöjningar på världsmarknaden. Med stigande befolkning och arbetslöshet blir det allt svårare för staten att köpa in vete från utlandet.
Under president Mohamed Mursi sinade Egyptens valutareserv. Ekonomin räckte inte till för att betala nya veteleveranser. Följaktligen stoppade Mursis regering de regelbundna inköpen av utländskt vete i februari.
Mursi och hans försörjningsminister Bassem Ouda hoppades i stället på en utvidgad självförsörjning med inhemskt vete. Enligt ministeriets prognoser kunde Egypten räkna med en ovanligt god skörd som skulle trygga konsumtionen fram till slutet av detta år.
I ett tal på en skördefest i början av maj i utanför Alexandria lovade Mursi att Egypten inom två år ska intensifiera sitt jordbruk så att 80 procent av skörden kommer från egen produktion. Inom fem år ska landet vara självförsörjande.
Enligt jordbruksexperter är detta omöjligt. Egyptens jordbruk är till 90 procent beroende av bevattning. Det finns ingen potential att öka varken areal eller produktivitet. I år väntas jordbrukarna skörda 8,5 miljoner ton vete.
Den nya regeringen anklagar Mursi och hans försörjningsminister för misshushållning med landets vetereserver. Det muslimska brödraskapets beräkningar uppges ha baserat sig på lösa antaganden och en godtrogen optimism.
Den nya regeringen har genast startat importen på nytt för att fylla de tomma lagren. Eftersom befolkningen konsumerar 750.000 ton vete per månad är det bråttom med leveranserna. Egypten har bland annat beställt stora partier vete i Rumänien och Ukraina.
Leveranserna ska betalas med stödpengar som tre gulfländer har beviljat för att hjälpa Egypten på benen.
Enligt den nya försörjningsministern Mohamed Abu Shady strävar regeringen till att trygga försörjningsläget fram till november. Det internationella spannmålsrådet IGC beräknar att Egyptens måste importera nio miljoner ton vete under säsongen 2013-2014.
FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO har varnat för en svår försörjningskris i Egypten. Krympande valutareserver och den försvagade ekonomiska aktiviteten till följd av oroligheterna har lamslagit näringslivet. FAO bekräftar att de stigande matpriserna var en bidragande orsak till revolten mot president Mohamed Mursi.
Experter fruktar fortsatta livsmedelsbetingade oroligheter om Egyptens matförsörjning inte kan tryggas på ett hållbart sätt. Utländska företag och placerare flyr fältet. Den viktiga turistnäringen har slutat att dra in valuta till landet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab