Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
23.8.2013 / Landsbygdens Folk
Norges försvar efterlyser strategiska spannmålslager
Flera europeiska länder har de senaste åren tömt sina säkerhetslager för att de anses vara dyra i drift. Spannmålen måste ständigt cirkulera för att inte förstöras. Sverige har avvecklat sin säkerhetslagring, medan Finland ännu upprätthåller strategiska lager.
Norge avvecklade den strategiska beredskapslagren för brödsäd år 1995, medan lagren för utsäde tömdes sju år senare. Avvecklingen var förhastad, betonar det norska försvaret och hänvisar till den tilltagande risken för matkriser.
Brist på mat kan destabilisera hela samhället. Norge har en relativt liten produktion av inhemska livsmedel. Det gör landet särskilt sårbart för en matkris, varnar försvarschefen Harald Sunde.
Sunde får stöd av jordbruksminister Trygve Slagsvold Vedum, som vill ta upp frågan till diskussion i regeringen. Enligt Vedum importerar Norge hälften av alla sina livsmedel. Matförsörjningen är helt beroende av denna import.
Beredskapslagringens förespråkare hänvisar till matkrisen år 2008 som borde ha blivit en väckarklocka för samhället. Det ryska exportförbudet av spannmål efter missväxten sommaren 2010 ger också anledning till farhågor.
Under nuvarande omständigheter räcker de globala spannmålslagren för högst 70 dagar. Kina är på väg att bli en nettoimportör av mat och både priser och utbud fluktuerar på ett oförutsägbart sätt. Klimatförändringen kan förvärra situationen, säger Vedum.
Professor Åsmund Bjørnstad vid universitetet för miljö- och biovetenskap anser att initiativet till ett nytt beredskapslager för spannmål kommer vid rätt tidpunkt. I en intervju för den norska tidningen Aftenbladet konstaterar Bjørnstad att spannmålskrisen år 2008 har initierat en ny debatt om den norska matförsörjningen. Han noterar att beredskapslagren avvecklades i all tysthet utan debatt i början av 2000-talet.
Finland har valt att behålla sina beredskapslager fastän landet har en tre gånger större inhemsk produktion än Norge. De stora prissvängningarna på världsmarknaden kan också dämpas om flera länder etablerar strategiska spannmålslager, säger Bjørnstad.
Han påpekar att den sviktande spannmålsförsörjningen ökar risken för matupplopp på flera håll i världen. Bristen på spannmål har starkt bidragit till den politiska oron i Egypten.
I Finland har säkerhetslagringen för spannmål upprätthållits tillsvidare. Enligt ett beslut från 2002 ska lagren innehålla 80 miljoner kg utsäde samt 400 miljoner kg brödsäd som garanterar försörjningen för ett år framåt.
Lagringen administreras av Försörjningsberedskapscentralen, som emellertid vill sänka mängden av lagrad spannmål för att spara pengar. Centralen kommer att lägga fram ett konkret förslag till statsrådet under hösten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab