Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
23.8.2013 / Landsbygdens Folk
Ny klimatplan upprör Danmarks jordbrukare
Klimatminister Martin Lidegaards förslag innehåller en lång lista med åtgärder inom kategorierna transport, miljö, energi och jordbruk. Enligt ministern är det mest kostnadseffektivt att införa klimatskyddande åtgärder inom jordbruket.
Jordbrukarna har svårt att förstå kraven på nya klimatåtaganden. Enligt branschorganisationen Landbrug & Fødevarer har Danmarks jordbrukare redan gjort sina hemuppgifter med berömligt vitsord.
Organisationens viceordförande Lars Hvidtfeldt betonar att jordbruket har minskat sina klimatutsläpp med 23 procent sedan år 1990. Utsläppen av fosfor och kväve har likaså minskat, fastän produktionen av livsmedel samtidigt har ökat med 18 procent.
Danmarks jordbrukare producerar världens mest klimatvänliga livsmedel. Jordbrukets energiförbrukning har varit nästan oförändrad sedan 1966, medan den danska energiförbrukningen har fördubblats, påpekar Hvidtfeldt.
Han framhåller att nya pålagor bara skulle öka jordbrukets omkostnader och i slutändan hota den danska välfärden.
Enligt klimatminister Lidegaard ska förteckningen över åtgärdsförslag inte betraktas som ett diktat. Det handlar om idéer som kommer att bollas av och an mellan intressenterna.
Ministern vill nu öppna en dialog med näringslivets sektorer för att diskutera klimatåtgärderna innan regeringen förhandlar fram ett gemensamt förslag som ska läggas fram för Folketinget.
Flera av åtgärdsförslagen har redan sågats i debatten och kommer knappast att förverkligas. Enligt Landbrug & Fødevarer är förslagen helt enkelt katastrofala ur jordbrukets synvinkel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab